25.5.24

Radura işareti nedir ve zararları

 RADURA İŞARETİ NEDİR?




FDA, ışınlanmış gıdaların ışınlama için uluslararası sembolü damgalamasını zorunlu kılıyor. 1960'ların sonlarında Hollanda'da ortaya çıkan küresel gıda ışınlama sembolü "Radura" olarak adlandırılır. Ayrıca, radura sembolünün yanı sıra "Radyasyonla tedavi edildi" veya "Işınlanmış" ifadesine sahip olmalıdır.



Gıdalarda ışınlama neden yapılır?

Gıda ışınlama, besinleri korumak, kalitesini ve raf ömrünü arttırmak ve olası zararlı özelliklerini ortadan kaldırmak için uygulanan bir yöntemdir. Gıda ışınlama teknolojisi; yumurtaya, et ürünlerine, baharatlara, su ürünlerine ve kabuklu yemişler gibi besinlere uygulanmaktadır.


●Uzman gözüyle●

Riskleri nedir?


Hızla artan dünya nüfusunun sağlıklı beslenmesi için önemli katkılar yapmaktadır. Gıda zehirlenmelerine neden olan hastalık yapıcı mikroorganizmaları zararsız hale getirmektedir. Taze meyve ve sebzeler, patates, soğan, hububat, öğütülmüş hububat ürünleri, kabuklu yemişler, yağlı tohumlar, baklagiller, kurutulmuş sebzeler, kurutulmuş meyveler, taze ve dondurulmuş çiğ balıklar, kabuklu deniz ürünleri, beyaz ve kırmızı et ürünleri, kuru sebzeler, baharatlar, kuru otlar, çeşniler ve bitkisel çaylar; Olgunlaşmayı geciktirme, böceklenmeyi önleme, raf ömürlerini uzatma, karantina kontrolü, mikroorganizmaları azaltma, bazı patojenik organizmaları yok etme, paraziter enfeksiyonları kontrol altına alma ve küf kontrolü için 1 ila 10 kGy arasında değişen dozlara maruz bırakılmaktadır.


WHO (Dünya Sağlık Organizasyonu) raporunda; radyasyonla pastörizasyonun gıda bileşimi üzerinde insan sağlığını etkileyecek her hangi bir toksikolojik değişime neden olmadığı, tüketicinin mikrobiyolojik açıdan riskini artırmadığı ve gıdaların besleyici değeri üzerinde bireylerin ya da toplumların beslenme yetersizliğine yol açacak şekilde bir kayba yol açmadığını beyan etmiştir.


Soğuk pastörizasyon, gıdaların bozulmasına neden olan ve insanlarda hastalıklara yol açan mikroorganizmaların azaltılması veya yok edilmesini sağlarken duyusal kaliteyi de korumaktadır. Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler ile ilgili çok fazla sorun yaşayan tüketiciler artık geleneksel yöntemlerin her zaman yeterli olmadığını, kimyasalların kullanımının da zararlı olduğunu anlamış ve yavaş yavaş soğuk pastörize edilmiş gıdalara yönelmeye başlamıştır. Özellikle satın aldığı gıdada radura sembolünü aramaya başlamıştır.


 

Son söz olarak;


Radyasyonunun biyolojik etkileri konusundaki tecrübelerimden yola çıkarak; su içeriğine göre uygun dozda ışınlanmış bir gıdanın tüketilmesinde, radyasyona maruz kalma nedeniyle kısa veya uzun vadede sağlık açısından bir risk söz konusu olmadığını söyleyebilirim. Aksine üreticiden-tüketiciye ulaşıncaya kadar içinde var olan mikroorganizmaların çoğalması kısa vadede zehirlenmeler ve uzun vadede kansere kadar birçok olumsuz etkiye sahip olabilecektir.


Radyasyonla ışınlanmalar için en büyük risk, gerekliliği kesin olmayan ve yeterli güvenlik önlemleri alınmadan yapılan tıbbi uygulamalardan (girişimsel radyoloji gibi) kaynaklanmaktadır. Hekimlerimizin, diğer ilgili sağlık çalışanlarının ve toplumun özellikle bu konuda daha duyarlı olmasına ve bilinçlendirilmesine büyük ihtiyaç bulunmaktadır.


Dr. Deniz ÖNER


Radyobiyolog

TÜSODER Genel Başkanı
Radyobiyolog Dr. Deniz ÖNER
Bloger sayfasından yararlı bilgiler icin:
KANSERLE DANS

TIKLAYINIZ https://kanserle-dans.blogspot.com/2013/02/radyasyonla-dusuk-doz-ve-doz-hzlarnda.html?m=1








Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa