25.5.24

Radura işareti nedir ve zararları

 RADURA İŞARETİ NEDİR?




FDA, ışınlanmış gıdaların ışınlama için uluslararası sembolü damgalamasını zorunlu kılıyor. 1960'ların sonlarında Hollanda'da ortaya çıkan küresel gıda ışınlama sembolü "Radura" olarak adlandırılır. Ayrıca, radura sembolünün yanı sıra "Radyasyonla tedavi edildi" veya "Işınlanmış" ifadesine sahip olmalıdır.



Gıdalarda ışınlama neden yapılır?

Gıda ışınlama, besinleri korumak, kalitesini ve raf ömrünü arttırmak ve olası zararlı özelliklerini ortadan kaldırmak için uygulanan bir yöntemdir. Gıda ışınlama teknolojisi; yumurtaya, et ürünlerine, baharatlara, su ürünlerine ve kabuklu yemişler gibi besinlere uygulanmaktadır.


●Uzman gözüyle●

Riskleri nedir?


Hızla artan dünya nüfusunun sağlıklı beslenmesi için önemli katkılar yapmaktadır. Gıda zehirlenmelerine neden olan hastalık yapıcı mikroorganizmaları zararsız hale getirmektedir. Taze meyve ve sebzeler, patates, soğan, hububat, öğütülmüş hububat ürünleri, kabuklu yemişler, yağlı tohumlar, baklagiller, kurutulmuş sebzeler, kurutulmuş meyveler, taze ve dondurulmuş çiğ balıklar, kabuklu deniz ürünleri, beyaz ve kırmızı et ürünleri, kuru sebzeler, baharatlar, kuru otlar, çeşniler ve bitkisel çaylar; Olgunlaşmayı geciktirme, böceklenmeyi önleme, raf ömürlerini uzatma, karantina kontrolü, mikroorganizmaları azaltma, bazı patojenik organizmaları yok etme, paraziter enfeksiyonları kontrol altına alma ve küf kontrolü için 1 ila 10 kGy arasında değişen dozlara maruz bırakılmaktadır.


WHO (Dünya Sağlık Organizasyonu) raporunda; radyasyonla pastörizasyonun gıda bileşimi üzerinde insan sağlığını etkileyecek her hangi bir toksikolojik değişime neden olmadığı, tüketicinin mikrobiyolojik açıdan riskini artırmadığı ve gıdaların besleyici değeri üzerinde bireylerin ya da toplumların beslenme yetersizliğine yol açacak şekilde bir kayba yol açmadığını beyan etmiştir.


Soğuk pastörizasyon, gıdaların bozulmasına neden olan ve insanlarda hastalıklara yol açan mikroorganizmaların azaltılması veya yok edilmesini sağlarken duyusal kaliteyi de korumaktadır. Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler ile ilgili çok fazla sorun yaşayan tüketiciler artık geleneksel yöntemlerin her zaman yeterli olmadığını, kimyasalların kullanımının da zararlı olduğunu anlamış ve yavaş yavaş soğuk pastörize edilmiş gıdalara yönelmeye başlamıştır. Özellikle satın aldığı gıdada radura sembolünü aramaya başlamıştır.


 

Son söz olarak;


Radyasyonunun biyolojik etkileri konusundaki tecrübelerimden yola çıkarak; su içeriğine göre uygun dozda ışınlanmış bir gıdanın tüketilmesinde, radyasyona maruz kalma nedeniyle kısa veya uzun vadede sağlık açısından bir risk söz konusu olmadığını söyleyebilirim. Aksine üreticiden-tüketiciye ulaşıncaya kadar içinde var olan mikroorganizmaların çoğalması kısa vadede zehirlenmeler ve uzun vadede kansere kadar birçok olumsuz etkiye sahip olabilecektir.


Radyasyonla ışınlanmalar için en büyük risk, gerekliliği kesin olmayan ve yeterli güvenlik önlemleri alınmadan yapılan tıbbi uygulamalardan (girişimsel radyoloji gibi) kaynaklanmaktadır. Hekimlerimizin, diğer ilgili sağlık çalışanlarının ve toplumun özellikle bu konuda daha duyarlı olmasına ve bilinçlendirilmesine büyük ihtiyaç bulunmaktadır.


Dr. Deniz ÖNER


Radyobiyolog

TÜSODER Genel Başkanı
Radyobiyolog Dr. Deniz ÖNER
Bloger sayfasından yararlı bilgiler icin:
KANSERLE DANS

TIKLAYINIZ https://kanserle-dans.blogspot.com/2013/02/radyasyonla-dusuk-doz-ve-doz-hzlarnda.html?m=1








17.5.24

Sodyum Metabisülfit E223

 








Sodyum Metabisülfit

Sodyum metabisülfit E223 kodlu bir katkı maddesidir. Bir tür inorganik tuz olup yağların oksitlenmesini ve besinlerin koyulaşmasını engelleyen bir katkı maddesidir. Sodyum metabisülfit kömür katranından elde ediliyor ama rengi beyazdır. Bu katkı maddesi besinlerin uzun süre muhafaza edilmesinde kullanılır. Sodyum metabisülfit (SMB), yiyecek ve içecek endüstrisinde koruyucu ve sterilizasyon amacına yönelik kükürt dioksit kaynağı, şeker ve un için beyazlatıcı, fotoğrafçılıkta kükürtdioksit içeriği ile indirgen, boya, yıkama ve deri endüstrisinde renk giderici madde olarak, tekstil endüstrisinde de anti-klor olarak kullanılıyor.


ÜRÜNDE KATKI MADDESİ OLARAK  YAZILI



Gıdalarda Kullanımı

E223 katkı maddesi gıda koruyucusu olarak kullanılır.SO2 ve sülfitleyici maddeler (Sülfür dioksit, sodyum veya potasyum sülfit, bisülfit, metabisülfit) olarak da bilinirler. Sodyum metabisülfit (SMB) antimikrobiyal madde olarak fırınlanmış ürünler, çaylar, çeşniler, deniz ürünleri, reçeller, jöleler, kurutulmuş meyveler, meyve suları, konserve ve suyu alınmış sebzeler, dondurulmuş patates ve çorba karışımlarında, bira, şarap ve elma şarabı gibi içeceklerde karşımıza çıkar. Tarım Bakanlığı SMB’nin kullanılabilecek en yüksek dozunun 300 µg/ml olması gerektiğini bildirmişlerdir.



Sağlığa Etkileri

Katkı maddelerinin iyi özellikleri olduğu gibi sağlığa zararlı yanları da vardır.Bu katkı maddesinin vücutta alerjik oluşumu, mide duvarı tahrişi ve solunum yolları tıkanıklığına sebep olması gibi yan etkiler oluşturmuştur.. Sodyum metabisülfit içeren besinler özellikle böbrek ve astım hastaları tüketmemelidir. Çünkü astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı görülnüştür.. Sodyum metabisülfit vücutta B1 vitamin yapısını değiştirdiğinden vücutta B1 vitamin eksikliğine yol açmıştır.



Helal Midir?

Katkı maddelerinin yer alabileceği ürünlerin hepsinde helallik şartı aranıyor, bilhassa ‘E’ kodlu maddelere dikkat çekilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü ile Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın dünyadaki her çeşit katkı maddesini laboratuvar çalışmalarından geçirerek analiz ettikleri bilinmektedir. Buna göre katkı maddeleri ile ilgili listeler hazırlanmakta ve bu maddeler kodlanmaktadır. Ülkemizde de uygulanan Avrupa Birliği listesi ise sözü edilen ‘E’ kodlu listelerdir. ‘E’ kodlu katkı maddeleri helal veya haram olarak belirtildiği gibi sağlığa yararlı veya zararlı olmasına göre de sınıflandırılmıştır.


E223 yani sodyum metabisülfit GİMDES ‘ten alınan verilere göre helaldir. Ama Aşağıdaki katkı maddeleri tablosundan bütün katkı maddeleri sınıflandırılmıştır. Tabloya göre baktığımızda koruyucular sınıfındaki E223 kırmızı ile gösterilmiştir. Yani insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Tüketildiğinde insanlarda hastalıklara sebebiyet veriyor.



İşaretsiz ” siyah ” E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.

” kırmızı ” E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.

” ** ” işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)

” * ” Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir. Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.

İlginizi Çekebilir: Gıda Takviyeleri


,KAYNAKÇA


Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği


Ahmet Kayraldız , Sodyum Metabisülfit’in Sıçan Kemik İliği Hücrelerinde İn Vivo Genotoksik Etkileri, Doktora Tezi , Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,2005


Sodyum Metabisülfit Nedir? Nerelerde Kullanılır? Hasat Dergisi


İlyas Ertuğrul İnan, Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren Kobilerin Helal gıda Sertifikasına Yönelik Algılarının İncelenmesi: Tr 82 Bölgesi, Yüksek Lisans Tezi, Kastamonu Üniversitesi , 2018


Deniz Parlak, Kutsalından Arındırılmış Din: Helal Gıda’nın Ekonomi-Politik Analizi, Yüksek Lisans Tezi ,Akdeniz Üniversitesi,2012

https://ayhanmansuroglu.blogspot.com/search/label/YARI%C5%9EMA%20G%C3%96RSELLER%C4%B0?m=1

8.9 ve 10.MUTFAK GÜNLERİ RESİMLER VE DİPNOT

  Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Sn.Yalçın MANAV 'dan Ödüllerimi alırken. Sevgili  Ziyaretçi; BU BAŞARILAR SADECE ...