16.2.24

Satın almada gıda riskleri

 

BU YAZIMIZ TÜKETTİĞİMİZ GIDANIN SAĞLIK VE RİSKLER DİYEBİLECEĞİMİZ 2 AŞAMADAN OLUŞMAKTADIR 







SEVGİLİ TÜKETİCİLER BIR GIDA ÜRÜNÜNÜ SATIN ALIRKEN BİRÇOK HUSUSU OKUYARAK SATIN ALMALIYIZ

1- ÜRÜNÜN ÜRETİMİ VE SON KULLANIM TARİHİ: 

  • Üretilen tarih ve son kullanım tarihleri önemli Çoklu zincir marketlerde miadı yazılı tarihten 2 gün önceden vaxi ürünleri almayınız.
  • Örnek olarak Süt ve süt ürünleri,yufka,çiğ Süt ve benzer ürünleri alırken mutlaka hassasiyet gösterilmelidir.
  • Dondurulmuş gıdaların çözülmemiş olması ve üzerindeki tarih dahilinde kullanımı önemlidir.
  • Dondurulmuş sebzeler güvenle kullanılabilir ve bunlarda katkı yoktur,
  • İşlenmiş ve Dondurulmuş gıdaların katkisiz oldugunu söyleyemeyiz,milföy hamuru,pizzalar,unlu tum işlenmiş  gıda obezite Dostudur.

BU ÜRÜN ÖZELLİĞİ NEDİR SIZCE?
SADECE %2 MEYVE İÇERİYOR ICERIGINE BAJALIM
TANAMEN KATKI


2-ÜRÜN MUHTEVİYATI:

  • Ürün bileşimleri ,işlenmiş ürünün ana madde oranı nedir?Örnek,meyveli bir Süt aldınız  meyve oranı o kadar az ki binde bir orantıda Süt oranı ise %1 veya 2 olursa gerisini siz düşünün 
  • Örnek 3/1 fincanlik Nestlé nescafe ürününün KAHVE ORANI NEDİR? %9,6 oranında Çözünebilir Kahve olduğunu görüyoruz. Bu da 18,5 gr.’lık tek pakette 1,77 gr. Kahve demektir. Yani aldığınız bu paketin %90’dan fazlasını Şeker ve Kahve Beyazlatıcısı olarak alıyorsunuz. Kahve oranı ise 2’si 1 Arada çeşidinden %11 daha azdır

3-ÜRÜN KATKI MADDELERI:

  • Katkılar değince kimyasallar on planda oluyor,bu katkılarin zararlarını bir çok yazımda işlediğim için bunlara deginmeyecegim.Örnek 
  • GIDA KATKILARI
  • EKMEK KATKILARI
  • GDO ETİKETLİ  BİR ÇOK  BENZER YAYINLARI BU BLOKTA BULABİLİRSİNİZ.BEN BU KATKI MADDELERI GÖRSELLER UZERINDE İŞLEYECEĞİM.

●Danone markasıyla satışa sunulan çilekli süt içeriğinde çilekten çok, aroma vericisi bulunuyor.

Ürün içeriğinde;

%4,5 ilave şeker,

%0,8 yağlı UHT süt,

%0,01 yani binde 1 çilek/muz var.

180 ml'lik tek kutu 8,1 gr ilave şeker yani 4 tane küp şeker içeriyor. 

●●NESQIK

Nestlé Türkiye tarafından "kalsiyum kaynağı" ifadesiyle satılan Nesquik Kakaolu Süt ürününü inceliyoruz.

Ürün içeriğine baktığımızda ilk 3 sırada; Pastörize içme sütü, Şeker ve Kakao tozu olduğunu görüyoruz. Ürün içerik beyanında şeker oranı yazmasa da, mevzuat gereği bu bilgilendirme etikette “%5,5 oranında İlave şeker içerir” ifadesiyle beyan ediliyor. Buna göre ürünün 180 ml'lik tek kutusunda 10 gr ilave şeker yani yaklaşık 5 küp şeker içeren üründe kıvam arttırıcı ve aroma verici bulunuyor. 



●●●Ülker marka çiziviç

Ambalajında "zeytinyağlı", "kekikli" ve "Zeytinyağı Ege'den" ifadeleriyle bulunan Ülker Çiziviç içeriğinde ikinci sırada Palm yağı var.

Ürün içeriğinde ayrıca;

%0,6 yani binde 6 zeytinyağı,

%0,3 yani binde 3 zeytin ezmesi ve

%0,3 yani binde 3 kekik bulunuyor.


●●●●Ak Gıda tarafından üretilen çilekli sürme peynir %20 çilek sosu içeriğinde %6,1 çilek suyu konsantresi içeriyor.

Yani üründe %1,2 oranında çilek suyu konsantresi bulunuyor. Sosta ayrıca sofra şekeri ve aroma verici var.

TUM URUNLER BUNLARA BENZER: Gofret,çikolata,kremalar,kek,pastalar,toz santi, meyve suları(meyve oranı önemli) yazanayacagimiz yüzlerce Ürün.



4-KIRMIZI VE BEYAZ ET MAMULLERİ;

  • Reyondan bu ürünleri Beyaz et veya Kırmızı Et ayrı bölümler ile birbirine teması olmamalıdır.
  • Pişmiş veya çiğ etler bir arada olmamalıdır.
  • İşlenmiş ürünler şarküteri bölümünde Üretim ve SKT,STT olarak tarih etiketli olmalıdır.
  • Yaz aylarında ki paketli et süreçleri önemli 


BU ÖNERİMİZ DEĞERLİ ÖĞRETMENİM SAYIN FEVZİ MAMİOĞLU ÖNERİSİ OLUP SUNUYORUM..KENDI MEYVELİ SÜTÜMÜZÜ KENDİMİZ YAPALIM.




●●GÜNÜMÜZDE HER EVDE BLENDER VARDIR;
2 ADET MUZ,3 BARDAK SOĞUK SÜT(Blenderden 2 dakika geçiriniz) ve  akebinden 2 YEMEK KASIGI PEKMEZ  çok uzun süre bırakmadan (sadece karıştırmak maksatlı) KULLANIMA HAZIRDIR.
1 AVUC FINDIK İLE ÇOCUKLARA YUKSEK VITAMIN TAVSİYESİYLE. 
BLENDERE SÜT MEYVE VE FINDIK BIR ARADA YAPILIRSA İÇİNDE ÖĢÜTÜLÜR.

LUTFEN DİKKAT:PEKMEZ EKŞIMTRAK OLDUGUNDAN ÖTÜRÜ  SÜT KESİLİR,HER ZAMAN SON ASAMADA COK KISA SÜRE TUTUYORUZ.

●●KAHVALTIMIZDA ÇAYIMIZI İÇTİK.
Soğuk Çay mı desek Ice tea mi???
Çayımızı 2 kat tülbent ile süzüyorüz. Ve bir tarafta tutuyoruz.  
1 adet yeşil  Elma rendeleyerek l litre icme ile blenderden/robottan geçiriyoruz ve yine tülbent ile süzerek posasını atıyoruz.
Çay ve süzdüğünüz elma suyuna bir kaşık limon suyu ile damak zevkinize göre Bal,şeker veya pekmez ile tatlandırarak buzdolabı da muhafazası ile soğuk tüketilebilir.
TEŞEKKÜRLER. Fevzi Mamioğlu 

14.2.24

Mono Sodyum Glutamat

 





Çin Tuzu Nedir?        MSG ?                    Zararları Nelerdir? Bağımlılık Yapar mı?


KNORR CORBA VE MUHTEVIYATI



Çin tuzu veya monosodyum glutamat (MSG tuzu), birçok hazır gıdada yaygın olarak kullanılan bir tatlandırıcıdır. MSG tuzu, özellikle Asya mutfaklarında sıklıkla kullanılan bir bileşendir ve yiyeceklere umami tadı (lezzetli) verir. Ancak, bazı insanlar MSG'ye karşı hassasiyet gösterirler ve bazıları da tüketirken baş ağrısı, yorgunluk, göz yanması ve diğer semptomlar yaşarlar. Bazı araştırmalar ayrıca aşırı tüketiminin obezite, diyabet, hipertansiyon ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini öne sürmektedir. 


Çin Tuzu Nedir? 

Çin tuzu, doğal olarak bulunan bir amino asit olan glutamik asit türevi olarak üretilir. MSG, tatlandırıcı olarak kullanılan beyaz bir tozdur ve özellikle Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Yiyeceklere eklenen MSG, umami tadı verir ve lezzetlerin yoğunluğunu arttırır. MSG tuzu aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar, MSG'ye karşı hassasiyet gösterir ve tüketirken baş ağrısı, yorgunluk, göz yanması gibi semptomlar yaşayabilir.

● ●ANCAK HAZIR BAZI ÜRÜNLERDEKİ MUHTEVA BÖLÜMÜNDE MSG BELIRTMEK ZORUNLULUĞU GÖRÜNMÜYOR...



ÜLKER BIZIM MUTFAK CORBA
MUHTEVİYATİ 


Çin Tuzu Ne İşe Yarar?

Monosodyum glutamat (MSG tuzu), yiyeceklere tatlandırıcı olarak eklenir ve lezzetlerin yoğunluğunu arttırır. Özellikle Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan çin tuzu, beyaz bir toz şeklinde satılır ve birçok hazır gıda, fast food restoranı ve paketli yiyeceklerde kullanılır. MSG tuzu, ayrıca birçok ev yapımı yemekte de kullanılabilir. Ancak MSG tuzu, bazı insanlarda aşırı hassasiyet ve çeşitli semptomlara neden olabilir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olmasının yanında kullanıldığı gıdalara karşı bağımlılığı artırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle, MSG içeriği konusunda dikkatli olmak ve dengeli bir diyet takip etmek önemlidir.


Çin Tuzu Zararları:

Çin tuzu, insanlar için zararlı olabilir. MSG'ye karşı hassasiyeti olanlar, tüketirken baş ağrısı, yorgunluk, göz yanması gibi semptomlar yaşayabilirler. Bazı araştırmalar, aşırı tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini öne sürmektedir. Zararları kısaca özetlenecek olursa;


Monosodyum glutamat zararları arasında en bilinen yüksek tansiyona sebebiyet vermesidir. 

Ayrıca kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir. 

Bazı çalışmalar, MSG tuzu ‘nun obezite, diyabet ve insülin direnci gibi metabolik bozukluklarla da ilişkili olabileceğini göstermektedir. 

Bu nedenle, çin tuzu konusunda dikkatli olmak ve dengeli bir diyet takip etmek önemlidir.


Çin Tuzu Bağımlılık Yapar mı? 

Direkt olarak bağımlılık yapıcı özelliklere sahip değildir. Ancak, bazı insanlar yiyeceklerde yüksek miktarda MSG olduğunda tatlı bir lezzet hissi yaşayabilirler ve bu lezzeti daha fazla arzulayabilirler. Bu, bazı insanların aşırı tüketim yapmasına neden olabilir ve dolayısıyla sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar da yiyeceklerde MSG tuzu olduğunu öğrendiklerinde, bu bileşikten kaçınmak isteyebilirler. Dengeli bir diyet takip etmek ve tüketilen tuz, sodyum ve çin tuzu miktarına dikkat etmek önemlidir.



Çin Tuzu Hangi Besinlerde Bulunur?

Aslında birçok hazır gıda, fast food restoranı ve paketli yiyecekte bulunur. Bunlar arasında;


hazır çorbalar, 

cipsler, 

soslar, 

marine edilmiş etler, 

Noodle 
Barbekü soslu çerezler 

konserve sebzeler, 

pizza, 

nugget, 

hot dog,burgerler



gibi yiyecekler sayılabilir. Ayrıca, birçok Asya yemeği ve sosları çin tuzu içerebilir. Çok fazla kullanılmasa da ev yapımı yemeklerde de bazen MSG tuzu kullanılabilir. Ancak monosodyum glutamat fazla tüketimi çeşitli semptomlara ve hassasiyete neden olabildiği için fazla kullanılmamalıdır. 

PİYASADA SATILAN 
BULYON İÇERİĞİ 


2008 YILINDA SAPTADIGIM BILIMSEL DENEYLERE GÖRE MSG ENJEKTE EDILEN FARELERIN YAPILAN GÖZLEMİNE İSTİNADEN 3 AY MSG KATKILI YİYECEK VERILEN FARE DİĞERİNDEN 4 BEDEN DAHA BUYUK OLDUGU SAPTANARAK,ORGANLARDA DAHA COK TAHRİŞ HASAR MEYDANA GELDİĞİ FRANSIZ KÖKENLİ MAKALEDEN ALMIŞTIM.



●●●2008 YILINDA ÖNCEKİ SİTEMDE YAZDIGIMVE ÜYESİ OLDUĞUMSAĞLIKLI GIDA PLATFORMU" DESTEGIYLE YAYINLANDI. http:www.ascilik.net/ayhanusta

       

 

        "

5.2.24

Tereyağı Tarihi

 


TEREYAĞIN TARİHİ           ==================




Hazırlayan ve yazarı:  

Bilhan Akkaya 



Tereyağı ve peynir; başlangıçta sütten elde edilen tek üretimdi. MÖ 3.500 yıllarından itibaren hayvancılık yapılan köyler, tereyağı üretimi hakkında bilgi sahibiydi.


Tereyağı; Moğollar, Keltler veya Vikingler gibi bazı kültürler tarafından çok değerli görülen bir üründü. Bu toplumlar; hayvancılık yaptıkları ve yerleştirdikleri yerlerde tereyağı yapım ve tüketim bilgisini çevrelerine aktarıyorlardı. 


Tereyağı; Arjantin, Paraguay ve Uruguay'da belirli laktik bakteriler tarafından üretilen biyolojik olgunlaşma ile insan tüketimine uygun olarak düşünülen aşağı yukarı katı bir emülsiyondu. 


Mezopotamya'da MÖ 3.000’li yıllarda tereyağı zaten biliniyordu, yemeklere daha iyi tat vermek için kullanılıyordu. Kazara süt kremasının (süt üzerinde biriken yağ), tereyağına yol açmış olması çok mümkündür; bu yüzden tereyağı ilk süt ürünlerinin işleme girişimlerinde üretilmiş ve kullanılmış olabilir, belki de MÖ 9000 ile MÖ 8000 arasında Mezopotamya bölgesinde ilk tereyağı yapılmış olabilir. İlk tereyağı, o zamanlar evcilleştirilmiş olan koyun veya keçi sütünden yapılmış olabilir. 


Tereyağı; Vikingler ve Keltler (Kuzey Avrupa) tarafından çok takdir ediliyordu, bu nedenle Romalılar ve Yunanlılar bunu barbar bir ürün olarak görüp diyetlerine dahil etmedi. Bunun sebebi belki de; tereyağını, Akdeniz gibi sıcak bir bölgede uzun süre muhafaza edememekti. 

1870'te Fransız kimyager Hippolyte Mège- Mauries'in icadı margarinin ortaya çıkışı; insanlar arasında daha düşük maliyetle tereyağı dağıtılmasını mümkün kıldı. 


Tereyağı o kadar yüksek bir değere ulaştı ki Charlemagne imparatorluğu sırasında; sığır sahipleri, çok az miktarda tereyağı üretebilmişti. Üretilen bu az miktardaki tereyağı sadece önemli kutlamalar için kullanılıyordu. 


Dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla tereyağı üreten ve tüketen Hindistan, süt üretiminin neredeyse yarısını ghee adı verilen tereyağının yapımına ayırmaktadır.


TEŞEKKÜRLER:BİLHAN AKKAYA HOCAMIZA


Ayhan usta notu:
Sağlıklı Gıda Platformu üyesi  olarak:

HAYATIMIZDA GUZEL ŞEYLERDE OLABİLİYOR,
ANCAK ÜLKEMİZ BÜYÜK KENTLERDE YAŞAYAN BİLİR,KONUŞMALARIMIZ HEP KATKILAR VE AROMATİK RENKLENDİRİCİLER  OLUNCA
SAFLIK DERECESI YÜKSEK TUM GIDAKAR DİKKATİMİZDEN KAÇMIYOR.
Günümüzde piyasanın pastörize tereyağı 
Su ve aromatik katkılarından erittiginizde Su kaybı en az %40 oranında dır.

SPONSORUMA TEŞEKKÜRLER 



ARŞİV YAZIMIZA ULAŞMAK İÇİN
 LİNK AŞAĞIDADIR TIKLAYINIZ LUTFEN:



https://ayhanmansuroglu.blogspot.com/2023/08/tereyag.html?m=1


PIYASADA SATILAN TEREYAĞI 


19.1.24

LOKMACI BABA TÜM OKULLARDA

 




LOKMACI BABA KITAPLARI ÜNİVERSİTELERE GÖNDERİLDİ 




🟩 ÜNİVERSİTE VE LİSELERE LOKMACI BABA KİTABI GÖNDERİLDİ







Dünya Türk Mutfağı Miras Listesi’nde yer almakta olan değerli Sanatçı Sayın Niyazi Dumlu’nun yazmış olduğu “Lokmacı Baba” kitabı, Türkiye’de Aşçılık ve Mutfak Sanatları alanında eğitim veren 17 farklı eğitim-öğretim kurumuna gönderilmiştir. Ayrıntılar için: 

🔎 https://www.turkascihaberleri.com/HaberDetay/99892/Universite-ve-Liselere-Lokmaci-Baba-Kitabi-Gonderildi.html


🔎 https://tmdh.net/haberler/item/678-uni-versi-te-ve-li-selere-lokmaci-baba-ki-tabi.html


Not: Sayın Tolgahan Gülyiyen, kitapların gönderildiği tüm eğitim kurumlarının sosyal medya hesaplarını X hesabından konuyla ilgili yaptığı paylaşımın bilgi bölümüne etiketlemiştir.


📌 https://x.com/TGulyiyen/status/1748110040169320721?s=20

📌 https://x.com/Turk_Culinary/status/1748098850953293829?s=20


#lokmacıbaba #masterchef #mastercheftürkiye #Masterchefallstar #niyazidumlu #Türkmutfağı 

@lokma_baba_1954 @World_TCAcademy @TGulyiyen #chefstalk

TEŞEKKÜRLER;   
TMDH-TÜRK MUTFAĞI HAREKETİ 



TEŞEKKÜRLER;            TOLGAHAN GÜLYİYEN 









BU ARADA KISACIK GÖRÜŞÜMÜ YAZMAK AŞÇI OLARAK BELIRTMEK ISTERIM.NE KADAR DUYGULANDIGIMI KELIMELERLE ANLATMAK KOLAY DEĞIL,

SEVGI VE SAYGILARIMLA NİYAZİ USTAMIZA UZUN YAŞAM DILIYORUM.

Niyazi Dumlu (Lokmacı Baba)
Eserin gönderilmiş olduğu eğitim kurumları alfebetik sıraya göre şöyledir: 
 
• Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Gastronomi ve Mutfak Sanatları
• Adnan Menderes Üniversitesi Didim Meslek Yüksekokulu
• Afyon Kocatepe Üniversitesi - Gastronomi ve Mutfak Sanatları
• Akdeniz Üniversitesi
• Atatürk Üniversitesi – Gastronomi ve Mutfak Sanatları
• Aydın Üniversitesi / Gastronomi Bölümü
• Bolu/Mengen - Opet Mengen Pazarköy Cezmi Bilgin Aşçılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Eresin Otelcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Gaziantep Üniversitesi
• Gelişim Üniversitesi
• Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
• Istanbul Medeniyet Üniversitesi
• Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları
• Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
• Türsab Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi – Gastronomi ve Mutfak Sanatları
• 18 Mart Üniversitesi



KİTAPLARIN GÖNDERİLDİĞİ ÜNİVERSİTELER