30.6.23

TARİHİ YEMEK KITABI

 











BİLİNEN EN ESKİ YEMEK KİTABI 🥘 

Hazırlayan: Bilhan Akkaya 

Mezopotamya'dan elde edilen bu kil tablet; tarihteki en eski yemek kitabı olarak kabul edilmektedir. 

Mezopotamya mutfağında deneyimli şefler tarafından yazılmış 25 eşsiz ve lezzetli tarif içermektedir. 

Bu tariflerde;  sebze, kuru üzüm, hurma ve mantarlı dana, kuzu, keçi, ve kümes hayvanları ile pişirilen 21 tarif bulunmaktadır. 

Ayrıca et sevmeyenler için; dört vejetaryen yemek tarifi de bulunmaktadır. 

Bu tarifler; MÖ 1750 yılına tarihlenmektedir , yani yaklaşık 3770 yıllık!


SÜMERLER’DE YEMEK 🥙 

Hazırlayan: Bilhan Akkaya 

Sümerler 35'ten fazla et suyu çeşidi bilir ve onunla yemek yapardı. En popüler yemeklerden biri; et suyu, soğan , nohut ve ekmek ile yapılandı.Kaynamış et suyunun içine ekmekler ufalanır. Ekmekten sağlam bir zemin elde edilir. Üzerine haşlanmış etler, soğanlar ve nohut eklenirdi. (İstenirse salçalı şekilde ve etler ince parçalara ayrılarak da yapılabiliyor bu yemek. Günümüzde.)



Hatay yöresinde Arapça ' fettuşi' denilen bir yemek bu yemeğe çok benzer. Genelde Kurban Bayramı zamanı kesilen kurbanların eti kullanılır. Etler haşlanıp suyu bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Üzerine etler, kıyılmış kuru soğan ve baharatlar eklenir. Çok lezizdir.


Kil tabletler üzerine yazılmış bu tarifleri yazar Jane Potter bir kitapta topladı. Kitabın adı Dünyanın En Eski Mutfağı .

Bu yemekler başta Irak olmak üzere tüm Mezopotamya - Ortadoğu bölgesinde yapılıp yenilmektedir.

#ArkeoTarihDünya #Sumerian #Sümerler #yemek #eat #kültür #culture #Mezopotamya #Mesopotamia

Facebook DÜNYA UYGARLIKLARI sitesinden 

Alınmıştır..

Teşekkürler sn.BİLHAN AKKAYA 











Sn. AKKAYA  vesilesiyle,teşvikiyle tamamlamak istedim..

Tarihte ilk yemek kitabı ne zaman ve kim tarafından yazıldı? İşte Antik Yunan'dan matbaanın icadına uzanan süreçte yazılan ilk yemek kitapları.


Bugün herhangi bir kitabevine girdiğinizde istediğiniz türden yemek kitabı bulmanız mümkün.. Dünya mutfakları eğitimi almak istediğinizde ise başta internet ve sosyal medya olmak üzere sayısız seçeneğe sahip durumdayız. Peki tarihte ilk yemek kitabı ne zaman ve kim tarafından yazıldı? Hadi gelin yemek kitaplarının tarihsel gelişimine bir bakalım. Böylece bir dahaki kitabevi ziyaretinizde yemek kitapları bölümüne daha farklı bir gözle bakabilirsiniz..


Bilinen en eski yemek kitaplarından biri Yunan gastronom Athenaios'a aittir. Apicius ise antik tarihin bilinen en eski gastronomlarından biridir. Eski Çin zamanından kalma çorba tariflerini içeren yemek kitapları ile Ortaçağ Avrupasını yansıtan yemek kitapları da mevcuttur. Tarihsel süreçte matbanın icadı yemek kitabı sayısını da artımış ve yemeklerin tanınırlığına katkı sağlamıştır.

En eski ve en çok bilinen yemek kitabı : Deipnosophistai

En eski ve en çok bilinen yemek kitaplarından biri Yunan gastronom Athenaios'a ait olan ve İÖ 2. yüzyılda yazılmış Deipnosophistai (Gastronomlar)'dir.


Bu yapıt bir şölen sofrasında iki kişi arasında günlerce süren sohbetlerden oluşur ve yaprak sarması ile peynirli kek çeşitleri gibi yiyeceklerin tarifi verilir.


Athenaios bu yapıtında kendisinden önce yaşamış yirmi kadar gastronomun adını vermiştir. Bu bilgilerden de ilk gastronom olarak bilinen Athenaios'un, aslında ilk gastronom olmadığı anlaşılmaktadır.


Bu yapıtta Arkhestratos'un İ.Ö. 350'de yazdığı Keyifli Hayat adlı eseri özellikle vurgulan bir eserdir. Athenaios'un vurguladığı diğer bir isim ise Apicius olmuştur.


Antik tarihin bilinen en eski Gastronomu: Apicius

Apicius Antik tarihin bilinen en eski gastronomlarından birisidir ve kral Tiberius döneminde yaşamıştır. Onun De re coquinaria adlı yemek kitabı ise günümüze kadar ulaşmıştır.


Yeme ve İçme Konusunda Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler

Eski Çin'in yemek kitapları da günümüze kadar gelmiştir. Bunlardan en çok bilinen yapıt Kubilay Han'ın (1215–94) başaşçısının yazdığı Yeme ve İçme Konusunda Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler adlı yapıttır. Bu yapıt genel olarak çorba tarifleri ve günlük ev işlerine faydalı bilgiler içermektedir.

En eski İngilizce yemek kitabı : The Forme of Cury

Orta Çağ Avrupası'nda da yemek kitapları yazılmıştır. En eski İngilizce yemek kitabı tahmini 1390 yılında I. Richard'ın (Aslan Yürekli) sarayında görevli aşçılardan birisinin yazdığı The Forme of Cury adlı yapıttır.Bu kitaptaki 196 yemek tarifi vardır; tariflerin isimleri genellikle Fransız kökenlidir.


İlk Fransızca yemek kitabı : Le Ménagier de Paris

Fransızca'daki ilk yemek kitaplarından biri olan 1394 tarihli Le Ménagier de Paris ise kurbağa ve salyangoz gibi yemek tariflerine yer vermektedir.


Tarihte bilinen ilk basılı yemek kitabı

Bartolomeo ScappiTarihte bilinen ilk basılı yemek kitabını 1485 yılında İtalyan Bartolomeo Scappi tarafından yazıldı. Onun kitabında ise daha çok badem ezmesi ve tatlı tarifleri yer alıyordu. Orta sınıf insanlarının toplum içindeki yerinin zamanla önem kazanması bu insanların yemek pişirmeye olan ilgilerini de artırdı.


Yemek kitabı yazan ilk kadın: Hannah Wooley

Hannah Wooley The Queen-like Closet


Hannah Wooley The Queen-like Closet; or Rich Cabinet'la (1670) yemek kitabı yazan ilk kadın oldu.


Alexis Soye


Alexis Soyer (1809-58) gibi dönemin önemli aşçıları ise yazdıkları yemek kitaplarında Fransız mutfağının önemli niteliklerini halka açıklamış oldu. Soyer'in kitabı 100 binden fazla satış gerçekleştirdi.


The Boston Cooking-School Cook Book


Gastronomi tarihinin en bilinen kitaplarından biri olan The Boston Cooking-School Cook Book ise 1896 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı. Kitabın yayın yönetmenliğini ise Fannie Merritt Farmer yaptı.


Le guide culinaire


Fransız şef Auguste Escoffier'ın Le guide culinaire (1903) adlı eseri ise oldukça fazla rağbet gördü. Onun bu eserine olan ilgi günümüzde bile devam etmektedir.

Gıda Hattı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder