OĞUZ ŞEKER AHŞAP YAKMA DAĞLAMA ATÖLYESİ
OĞUZ ŞEKER
AHŞAP YAKMA VE DAĞLAMA ATÖLYESİ
TELEFON:05467214590
mail:sekeroguz01@gmail.com
OĞUZ ŞEKER
AHŞAP YAKMA VE DAĞLAMA ATÖLYESİ
TELEFON:05467214590
mail:sekeroguz01@gmail.com
OĞUZ ŞEKER
AHŞAP YAKMA VE DAĞLAMA ATÖLYESİ
TELEFON:05467214590
mail:sekeroguz01@gmail.com
BU BİTKİYİ GÖREN VAR MI?
BLEDO
Hazırlayan: Bilhan Akkaya
Bu süper gıda birçok kişinin gözünden kaçıyor. Sokaklarda yürürken yol kenarlarında bu bitkinin inatla büyüyüşünü mutlaka görmüşsünüzdür.
Bu bitki; çok eski zamanlardan beri hafife alınmıştır; ancak çok yüksek miktarda besin maddesine sahiptir. Bilimsel adı; amaranthus olan bitkinin beslenmeye katkısı oldukça büyüktür: folik asit, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir, çinko, bakır, B1 vitamini veya tiamin, B2 veya rivoflavin, B3, A ve C içermektedir. Bu oranlar turuncu besinlere oranla bu bitkide daha fazladır.
Aynı zamanda; ette, balıkta ve yumurtalarda bulunan lizin gibi; amino asit kaynağıdır. Kalori, protein, karbonhidrat, lif ve kül içermektedir. Mısır, pirinç ve buğdaydan daha fazla liflidir. Ayrıca ishal, iç kanama, reglde aşırı kan kaybı, deri ülserleri, ateş, boğaz tahrişi, parazit, öksürük ve depresyon ile savaşmak için birebir bir besindir. Sindirim sistemini temizlemeye de hizmet etmektedir.
Ayrıca sinirsel uyarılma ve beyin oksijenasyonunda kullanılmaktadır. Böylece hafızayı ve konsantrasyonu geliştirmektedir.
Diğer ülkelerdeki isimleri:
Meksika: Amaranto ve penguicha.
Bolivya: coimi.
Peru: quiwicha
Rusya: Lebedá.
TEŞEKKÜRLER. Sn. BILHAN AKKAYA
NOT. Bitki ile ilgili araştırma devam ediyor en kısa sürede bu sayfada ilaveler yapılacaktır..
Ayhan usta
01.Agustos.2022
Şu anda unutulmaya yüz tutmuşlar ve yerlerini , domuz otunun Amaranthaceae familyasının bir bitkisi olduğundan habersiz olmasına rağmen, çok geleneksel bir ifade olan " Umrumda değil " ile değiştirilmiştir. " solmaz » anlamına gelir.
Bu bitki merakla 'Rüzgar Gibi Geçti' filminin sahnelerinden birine girdi. Scarlett O'Hara , Rhett Butler'a , ayrılırsa ona ne olacağını sorduğunda , kalp hırsızının yanıtı daha güçlü olamazdı: " Açıkçası canım, umurumda değil ."
Beğensek de beğenmesek de, bu gezegendeki yaşamın %65'inden fazlası bitkiler tarafından temsil edilmektedir. Domuz otu veya amaranth, bitki krallığında en kötü basına sahip gruplardan birine aittir ve biz bunu küçümseyici bir şekilde ' yabani otlar ' olarak biliriz, büyük büyüme ve üreme kapasiteleri nedeniyle yok edilmeleri zor olduğu için bu adla anılırız.
Birçok durumda, bu otsu bitkiler gelişip yaşlandıklarında, nitratları emme kapasiteleri daha da fazladır, bu da diğer bitkilerden nitratın 'çalınmasını' destekleyerek gelişimlerini zayıflatır.
Pigweed'in bilimsel adı Amaranthus retroflexus'tur ve Azteklerin yapraklarını yediği ve tıbbi amaçlar için kullanmanın yanı sıra tohumlarıyla belirli bir tür ekmek yaptıkları Amerika'ya özgüdür. Bazı Meksika şehirlerinde domuz otu ile şekerlenmiş tatlılar satın almak bugüne kadar hala mümkündür.
Yeni Dünya'nın fethi sırasında İspanyollar, insan kurbanlarıyla bağlantılı dini ritüellerde kullanıldığı için huahtli adını alan domuz otunun yetiştirilmesini yasakladılar. Ayrıca, bitki, Engizisyon tarafından yasaklanan ve zulme uğrayan çalılar, sebzeler ve sebzelerin bir özeti olan ' Genel Tarım Anlaşması'na (1513) dahil edildi. İnceleme , Kardinal Cisneros'un papazı Gabriel Alonso de Herrera tarafından yazılmıştır .
Domuz otu mısırların arasında, yol kenarlarında ve sulak alanlarda yetişir. Yaprakları neredeyse altı inç uzunluğundadır, alttakiler oval, yüksek olanlar genellikle mızrak şeklindedir. Popüler sözün iddia ettiği gibi etkisiz veya önemsiz olmaktan çok uzak olan domuz otu, çiçeklerinin muazzam verimliliği ile öne çıkıyor. Her bitkinin bir milyona kadar tohum üretebileceği tahmin edilmektedir.
Ek olarak, yüksek oranda çoklu doymamış yağlar, bitki bazlı proteinler ( amarantin ) ve temel vitaminler içerirler. Tahıllarda küçük konsantrasyonlarda görülen bir amino asit olan yüksek lizin seviyelerine sahip olduğu gösterilmiştir.
Tüm bu beslenme tekillikleri nedeniyle domuz otu, astronotların diyetinin bir parçası olarak seçildi. Ayrıca , bitki astronotlar için besin, oksijen ve su üretirken atmosferden karbondioksit çıkardığı için NASA onu bir CELLSS (Kontrollü Ekolojik Yaşam Destek Sistemi) ürünü olarak nitelendirdi.
FIRIN SÜTLAÇ
2kg. SÜT
2 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 Y. KAŞIĞI PİRİNÇ
1 PKT.VANİLYA
1ADET PORTAKAL RENDESİ 2 Y.KAŞIĞI NİŞASTA
***KASELERİNİZ PORSELEN,BORCAM VEYA TOPRAK GÜVEÇ OLABİLİR .
***PORTAKAL YIKANDIKTAN SONRA KABUGUNU RENDE HALİNDE RENDELEYECEGIZ.(Arzunuza göre limonrendeside olabilir..)
![]() |
***AYNI TARİFİ NORMAL SÜTLAÇ OLARAK YAPABİLİRSİNİZ.
Pirinci 1 bardak su ile pişiriyoruz,süt ilave edilerek kaynayınca toz şekeri ve vanilyalı veriyoruz.
Akebinden 2 yemek kaşığı NİŞASTA yarım bardak soğuk su ile seyreltilerek kaynayan süte azar azar yedirilerek bağlanır.
Kaynadıktan sonra ocaktan alınıp portakalın rendesi karıştırılarak ilave edilir ve kaselere doldurulur.
Sutlacımızı Kaselerimize taşırmadan dolduruyoruz ve kaseleri fırın tepsisine koyarak tepsinin içine kaseleri 1cm. Aşacak kadar soğuk su konularak 200° Isıtılmış fırında üstü kizarincaya kadar beklenir ve skebinden fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır. 1 hahta süresince dolapta muhafaza edilerek tüketilebilir..
400 gr. ÇİĞ TEL KADAYIF
3 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 SU BARDAĞI SU
250 Gr. MARGARİN
150 Gr. CEVİZ (DÖVÜLMÜŞ)
Bu tarifimiz ev fırın(Yuvarlak) tepsi boyutuna göre
tam gramaj ile
Belirlendi ve yapıldı.
Tarifimi yapım aşamalarını
Göre yaparsanız sonuç alırsınız.
1-Toz şeker ve SU 3 damla limonun suyu ile kaynatılarak soğumaya bırakılır.
2-Tepsi margarini yağlanıp mümkünse q5 dakika buzdolabına konulup margarini donmasından sonra,2 kaşık soğumuş şuruptan veya bal ile tepsi altına sürüp bir kenara alıyoruz.
3-Margarini benmari usulü eritiyor ve önceden tel tel ayırdığınız kadayıfı yağla harmanlayın ve harcı ikiye bölüyorum.
Harcın birini şurup sürdüğünüz tepsiye yayıyoruz ve önceden dövdüğümüz cevizi üzerine serpiştiriyoruz.İkinci yarım harç ile cevizin uzerini kapatarak tamamlayıp,başka bir boş tepsi yardımıyla basmaya çalışalım.
4-180° Isıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz ve tepsiyi alt üst ediyoruz. (Yani altı üstüne gelince nar gibi kızarmış olduğu görünür) ve tekrar fırına sürüp sadece 5 dakika altını pişiriyoruz.
FIRINDAN ÇIKTIKTAN SONRA SOĞUK OLAN ŞURUBU TEPSİYE YAVAŞÇA KEVGİR YARDIMIYLA DÖKÜYORUZ . ŞURUP KESİN SOĞUMUŞ OLMALIDIR.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Sn.Yalçın MANAV 'dan Ödüllerimi alırken. Sevgili Ziyaretçi; BU BAŞARILAR SADECE ...