7.6.21
5.6.21
Dünya Çevre Günü
ÜLKEM İÇİN TEMIZ ÇEVRE BAŞLICA TEMENNİMDİR
RESİMLER: AYHAN MANSUROĞLU
18.3.21
BUMBAR MUMBAR DOLMASI
Bumbar pişmiş görünümü,
TEREYAĞINDA GUVEÇTE FIRINLANAK
AYRI LEZZET KATAR..
Gönderi • 2 Fotoğraf • Gökhan Moralıoğlu
==============
Bumbar (Mumbar) Dolması; Genellikle Kurban bayramında yenilen nefis bir yemek.
Malzemeler:
======
1 kilogram koyun bumbarı(kalın bağırsak)
400 gram pirinç 200 gram kıyma
1 büyük baş soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Bumbarı temizlemek için nar ekşisi veya sirke
Yapılışı: Bumbarın üstündeki fazla yağlar ayıklanır bol su ile yıkanır daha sonra
Suyun altında bağırsak ters yüz edilir ,bumbarın ucu musluğa veya hortuma takılarak tazyikli su ile içi yıkanır ,çevrilen bumbarlar nar ekşisi veya sirke ile ovularak yıkanır daha sonra nar ekşisi veya sirke içinde bir gece dinlendirilir. Ertesi gün tekrar ters yüz edilerek yıkanır.
**Bumbaraların iyice yıkanıp temizlenmesi çok önemlidir.
Diğer taraftan pirinç yıkanır, soğan İnce doğranarak karabiber ve tuz ile ovulup kıyma ile birlikte pirince katılıp harmanlanır. Bağırsağın ağzı içe doğru kıvrılır avuç içine alınır, malzeme doldurulmaya başlanır. Bu durumda bağırsağın yağlı kısmı içe yağsız kısmı dışa kayar. Doldurma işlemi bittikten sonra bağırsağın her iki ağzı iplikle sıkıca bağlanır. Doldurulan bumbarlar istenirse tekrar yıkanır ve derin bir tencereye konulur, üstünü örtecek kadar su ilave edilip tencerenin altı yakılır. Yaklaşık olarak 1/1,5 saat sonra bumbarların pişip pişmediğini anlamak için çatalın ucu ile deneme yapılır eğer çatal bumbalara kolaylıkla batıyorsa pişmiş demektir. Arzu edilirse bumbarlar piştikten sonra yağda kızartılabilir veya biraz yağlanıp fırınlanabilir. Afiyet olsun.
14.3.21
BAKLA EZMESİ
500 gr. KURU BAKLA
1 Fincan TAHİN
6 Diş SARIMSAK
1 Adet LİMONUN SUYU
1 Çay kaşığı ÇEKİLMİŞ KIMYON
TUZ
ZEYTİNYAĞI
TOZ BİBER
BAKLA akşamdan ıslatılarak pişirmeden once dış kabuklarını soyarak haşlamaya alıyoruz.
Ezilme aşamasına gelince süzüp dövülmüş sarımsak yağ ve toz biber dışındaki tüm malzemeyi tahta tokmak veya blenderden geçirilerek koyu krema görünümünde çukur servis tabağında açılarak. Zeytinyağı ayri tavada kızdırılıp toz biberi yakmadan bakka etmesine dökülerek, istenirse maydanoz ile servis edilebilir.
Tarife sadık kalınarak Antakya'mızın kahvaltıda vazgeçilmezi olup,Antakyaya özgü halebi ekmek veya tırnaklı pide ile servis edilir. İstanbul ve vazi yerlerde halebi ekmek PUF olarak adlandırılır.
Bu tarifimiz Antakya dostlarımızdan sevgili
GÖKHAN MORALIOĞLU tarafından yazılmış olupmusaadesi ile alintilanmis,bazı mini detaylar düzeltilmiş olup.
Guzel bir tarif sabah kahvaltımızı vaz geçilmesi olup FAVA ile karıstırılmamasını umarim
Afiyet olsun
Kuru BAKLA ve BAHARATLAR
TEŞEKKÜRLER, Sayın Gökhan Moralıoğlu