25.4.22

DÜNYA GIDA ISRAFINI DURDURMA GÜNÜ







































AFİŞLER ALINTIDIR.....
Yemek İsrafını Durdur Günü

Yemek israfına dikkat çekmek ve bu sorun ile mücadele etmek için Compass Group’un geçen yıl Türkiye dahil dünya genelinde 50 ülkede başlattığı Yemek İsrafını Durdur Günü, 2019'da bugün (24 Nisan Çarşamba) gerçekleştirilecek.

İsraf edilen yiyeceklerin dörtte biri ile açlık önlenebilir

Yemek israfı, hemen hemen tüm ülkelerin gündeminde ilk sıralarda yerini alırken BM’nin 2018’de yayımladığı son Açlık Raporu’na göre dünyada her 9 kişiden biri açlıkla mücadele ediyor. Üstelik 10 yıllık dönemde azalış gözlenen küresel açlığın son 3 yılda sürekli artış göstermesi en dikkat çeken konu oldu. Dünyadaki yemek israfının sadece %25’i ile açlık sınırında olan, yetersiz beslenen 795 milyon insan doyabiliyor.

Yemek israfı konusunda ortaya konan veriler, ciddi bir küresel sorun ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Gıda atıkları nedeniyle her yıl ortama 984 milyar dolar ekonomik kayıp oluyor. Yiyeceklerin %90’ı çok erken atılıyor. Dünyada üretilen tüm gıdaların 1/3’ü israf ediliyor ve her yıl her birimiz tarafından 227 kilo gıda çöp oluyor.








Gıda atıkları nedeniyle her yıl ortama 984 milyar dolar ekonomik kayıp oluyor. Türkiye’de ise yılda 1,7 milyar adet ekmek, 18 milyon ton sebze ve meyve tüketilmeden çöpe atılıyor.

Yemek israfı, son zamanlarda küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Dünya çapında üretilen tüm yenilenebilir gıdanın üçte biri israf oluyor. Bu miktarın 1.3 milyar ton civarında olduğu düşünülüyor. Bunun küresel maliyeti ise yaklaşık 750 milyar dolar… Türkiye’de ise yemek israfının toplam bedeli 214 milyar TL







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder