7.12.11

PİRİNÇTE ARSENİK TEHLİKESİ

Amerikalı bilim insanları hamile kadınların idrarındaki arsenik oranını inceledi ve uyardı: Pirinçteki arsenik özellikle anne karnındaki bebek için risk oluşturuyor.


ANKARA - ABD'nin Hanover kentindeki Dartmouth tıp fakültesi bilim adamları, Diane Gilbert Diamond başkanlığında yaptığı ve sonuçları Amerikan Bilim Akademisinin dergisi PNAS'ta yayımlanan araştırmada, hamile kadınların idrarındaki arsenik oranını inceledi.

Günde yarım fincan pişmiş pirinç tüketen hamilelerin idrarında arsenik oranının belirgin olarak arttığını belirten bilim insanları, arseniğin doğmamış bebeğe ciddi zarar verebilen bir madde olduğuna dikkati çekti.

229 hamile üzerinde yapılan araştırmada, pirincin içerdiği arsenik miktarına değil, deneklerin idrarındaki arsenik oranına bakıldı. İçme suyunun arsenik zehirlenmelerinin potansiyel kaynağı olarak bilindiğini anımsatan bilimciler, yiyeceklerin de giderek artan oranda arsenik içerdiğini belirtti.



Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) arsenik için içme suyunda litrede en fazla 10 mikrogram sınırı koyduğunu kaydeden bilim insanları, ancak ABD veya AB'de pirinç için böyle bir sınırın bulunmadığını bildirdi.

ÇÖLYAK HASTALARI TEHDİT ALTINDA
Pirincin farklı oranlarda arsenik içerdiği uzun zamandır biliniyor. Bitki, bu ağır metali topraktan alıyor ve tohumlarında yani pirinç tanelerinde topluyor. Pirinç türleri arasında arsenik oranı olarak farklılıklar bulunuyor. Aynı zamanda pirincin ekildiği bölge arsenik muhteviyatını etkiliyor. Bu nedenle uzmanlar için pirinçle ilgili genel değerlere ulaşmak zor oluyor.

Çölyak hastalarının pirinç ağırlıklı beslendikleri için özellikle tehdit altında olabileceğini ifade eden bilim insanları, Çin'in yaptığı gibi Avrupa ve ABD'nin de pirinçteki arsenik miktarına üst sınır getirmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak:ntvmsnbc

4.12.11

ACILI EZME(HATAY MUTFAĞI)


ACILI EZME(HATAY MUTFAĞI)
2 Adet KURU SOĞAN(Çok ince doğrayıp suyunu sıkınız)
5 " SİVRİ BİBER (İçini çıkarıp çok ince doğrayınız)
4 " DOMATES (Çok ince doğrayıp suyunu sıkınız)
2 Diş SARIMSAK (Dövülecek)
1/2 Demet MAYDANOZ (Çok ince Doğranacak)
1 Tatlı Kaşığı FESLEĞEN(Kuru)
1 Çay Kaşığı KİMYON
1 " " TOZ ŞEKER
1 Fincan NAR EŞKİSİ
1 Yemek Kaşığı DOMATES SALÇASI
2 " " BİBER SALÇASI (Arzuya göre Tatlı veya Acı)
1 Fincan ZEYTİNYAĞI
T U Z
Tüm malzemeleri Çok ince olarak doğrayıp fazla sularını
sıkarak atalım,derin bir kapta karıştırarak servise hazırdır.-
A .M.O.

ZEYTİNYAĞLI BROKOLİ













ZEYTİNYAĞLI BROKOLİ



1 Kg. ................. BROKOLİ
1 Adet................. KURU SOĞAN
5 Diş ................... SARIMSAK
1 Çay Bardağı.. ZEYTİNYAĞI
1 Çay Kaşığı..... ZENCEFİL(Toz)
1 Çay Kaşığı..... TOZ ŞEKER
2 Çay Kaşığı..... T U Z

Brokoliler yıkandıktan sonra 5 dakika kaynamış suda
bekletip süzgece alınız.
Tencereye Yağ Doğradığınız Soğan-Sarımsagı
koyup kısık ateşte pembeleşene kadar kavurunuz,
brokoliyide verip 10 dakika kavurarak 1 bardak sıcak
su şeker ve tuzuda ilave ederek 15 dakika pişirip
zencefilide ilave edip soğumaya bırakınız,servise
hazırdır.
A.M.O




Siz sülforafan’ınızı nasıl alıyorsunuz?
57 GRAM BROKOLI FILIZI 1 KG ÇIĞ
BROKOLI ILE AYNI MIKTARDA SÜLFORAFAN IÇERIR.
VİTAMİN
GİLLER
vitamingiller.com
Turpgiller ailesine mensup (brokoli, çin lahanasi, brüksel
lahanası, beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, hardal gibi)
sebzelerin içerdiği aktif fitokimyasal olan sülforafan,
karaciğerde glutatyon ile birleşerek doğal olarak meydana
gelen faz II detoksifikasyonun tetikleyicisidir. Aynı zamanda,
oksidatif stresi tamponlama kabiliyetimizi arttıran
transkripsiyon faktörü Nrf2'yi de olumlu yönde düzenler.
Sülforafan ayrıca yüksek yoğunlukta antioksidanlar
içerir. Öte yandan, programlanmış hücre ölümünü
(apoptoz) tetikleyerek ve hücre çoğalmasını, göçünü
önleyerek mevcut damarlardan yeni damarların
oluşmasını (anjiyogenez) engelleyen güçlü bir kanser
önleyici bileşiktir.
Fakat, bu faydalı fito besinlerin çoğu tıpkı sülforafan gibi, ısıya maruz
kalınca bozuluyor.
Örneğin çiğ brokoli, çiğnemeye başlayana kadar herhangi bir
sülforafan içermez.
Turpgillerde, mirosinaz enzimi ile birleşerek sülforafanı açığa
çıkartacak glukorafanin bulunur. Ancak bunun gerçekleşmesi için
sebzenin çiğken mekanik olarak çiğnenmesi gerekir.
Sülforaphan'ın kendisi ısıya dayanıklı olmasına rağmen, bitkide
bulunan mirosinaz enzimi değildir.
Turpgiller ailesinden sebzeleri pişirdiğimizde,
kaynattığımızda ya da mikrodalgaya attığımızda,
bu önemli enzimi imha ediyoruz ve bu nedenle
bu glukorafan'ı sülforafan'a dönüştüremiyoruz.
PÜF NOKTASI: Beklemeden pişirdiyseniz, misal, brokolinin üzerine
hardal tohumu serpin ve sülforafan'a enzimatik dönüşümü sağlayın!
Bununla birlikte, bu sebzeleri doğrayıp/kesip/kıyıp.
pişirmeden önce 40 dakika bekletmek suretiyle,
sülforafan üretmek için gerekli mekanik "doğrama
ve çiğnemeyi" taklit edebilirsiniz..
Çok zahmetli mi göründü?
O zaman brokoli filizini tercih edebilirsiniz! Nispeten
baskın bir tatları yoktur ve çiğ brokoliden bile daha
fazla sülforafan sağlarlar. Bunları yerel sağlık
marketlerinde bulabilir veya tohumlarını ekerek
kendiniz filizlendirebilirsiniz!


MUHAMARA
















MUHAMARA
15o Gr. ............BİBER SALÇASI 1 Ç.Bardağı .....GALETA UNU 1 Ç.Kaşığı.........KİMYON 1 Ç.Kaşığı.........KURU FESLEĞEN 1 Adet..............KURU SOĞAN(Rendelenerek sadece suyu verilip posası atılacak) 1 Su Bardağı....CEVİZ İÇİ (Çekilmiş) 2 Diş................SARIMSAK (Dövülmüş) 1 Adet..............LİMON\'un suyu 2 Yemek Kaşığı.NAR EŞKİSİ 1 Ç.Bardağı......ZEYTİNYAĞI Kafi miktarda...T U Z




Derin kaseye limon ve yağ haricindeki malzemeler kaşık yardımı ile ezerek karıştırınız,Limon suyunu azar azar yedirerek daha sonrada Z.Yağını azar azar yedirerek karıştırıp servise hazırdır. Bu Meze Efe Rakının \"EN KRAL MEZE 2006\"\" yarışmasının ödüllü mezelerindendir.- A.M.O.