4.12.11

ZEYTİNYAĞLI BROKOLİ













ZEYTİNYAĞLI BROKOLİ



1 Kg. ................. BROKOLİ
1 Adet................. KURU SOĞAN
5 Diş ................... SARIMSAK
1 Çay Bardağı.. ZEYTİNYAĞI
1 Çay Kaşığı..... ZENCEFİL(Toz)
1 Çay Kaşığı..... TOZ ŞEKER
2 Çay Kaşığı..... T U Z

Brokoliler yıkandıktan sonra 5 dakika kaynamış suda
bekletip süzgece alınız.
Tencereye Yağ Doğradığınız Soğan-Sarımsagı
koyup kısık ateşte pembeleşene kadar kavurunuz,
brokoliyide verip 10 dakika kavurarak 1 bardak sıcak
su şeker ve tuzuda ilave ederek 15 dakika pişirip
zencefilide ilave edip soğumaya bırakınız,servise
hazırdır.
A.M.O




Siz sülforafan’ınızı nasıl alıyorsunuz?
57 GRAM BROKOLI FILIZI 1 KG ÇIĞ
BROKOLI ILE AYNI MIKTARDA SÜLFORAFAN IÇERIR.
VİTAMİN
GİLLER
vitamingiller.com
Turpgiller ailesine mensup (brokoli, çin lahanasi, brüksel
lahanası, beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, hardal gibi)
sebzelerin içerdiği aktif fitokimyasal olan sülforafan,
karaciğerde glutatyon ile birleşerek doğal olarak meydana
gelen faz II detoksifikasyonun tetikleyicisidir. Aynı zamanda,
oksidatif stresi tamponlama kabiliyetimizi arttıran
transkripsiyon faktörü Nrf2'yi de olumlu yönde düzenler.
Sülforafan ayrıca yüksek yoğunlukta antioksidanlar
içerir. Öte yandan, programlanmış hücre ölümünü
(apoptoz) tetikleyerek ve hücre çoğalmasını, göçünü
önleyerek mevcut damarlardan yeni damarların
oluşmasını (anjiyogenez) engelleyen güçlü bir kanser
önleyici bileşiktir.
Fakat, bu faydalı fito besinlerin çoğu tıpkı sülforafan gibi, ısıya maruz
kalınca bozuluyor.
Örneğin çiğ brokoli, çiğnemeye başlayana kadar herhangi bir
sülforafan içermez.
Turpgillerde, mirosinaz enzimi ile birleşerek sülforafanı açığa
çıkartacak glukorafanin bulunur. Ancak bunun gerçekleşmesi için
sebzenin çiğken mekanik olarak çiğnenmesi gerekir.
Sülforaphan'ın kendisi ısıya dayanıklı olmasına rağmen, bitkide
bulunan mirosinaz enzimi değildir.
Turpgiller ailesinden sebzeleri pişirdiğimizde,
kaynattığımızda ya da mikrodalgaya attığımızda,
bu önemli enzimi imha ediyoruz ve bu nedenle
bu glukorafan'ı sülforafan'a dönüştüremiyoruz.
PÜF NOKTASI: Beklemeden pişirdiyseniz, misal, brokolinin üzerine
hardal tohumu serpin ve sülforafan'a enzimatik dönüşümü sağlayın!
Bununla birlikte, bu sebzeleri doğrayıp/kesip/kıyıp.
pişirmeden önce 40 dakika bekletmek suretiyle,
sülforafan üretmek için gerekli mekanik "doğrama
ve çiğnemeyi" taklit edebilirsiniz..
Çok zahmetli mi göründü?
O zaman brokoli filizini tercih edebilirsiniz! Nispeten
baskın bir tatları yoktur ve çiğ brokoliden bile daha
fazla sülforafan sağlarlar. Bunları yerel sağlık
marketlerinde bulabilir veya tohumlarını ekerek
kendiniz filizlendirebilirsiniz!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder