4.12.11

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMA














PAZI SARMA(ZEYTİNYAĞLI)
 
  2 Demet...........PAZI
1 Su Bardağı....ZEYTİNYAĞI(SIZMA OLABİLİR)
2 Su Bardağı....PİRİNÇ(ARZU EDİLİRSE BULGUR OLUR) 
1 Tatlı Kaşığı....DOMATES SALÇASI 
1/2 Demet........MAYDANOZ(Yaprak ksımı ine Doğranacak)
1 Adet..............KURU SOĞAN(İnce doğranmış veya Rendelenmiş) 1 Kahve Fincanı.NAR EŞKİSİ (Veya 1 Adet limonun suyu)
5 Diş................SARIMSAK(Dövülmüş veya Rendelenmiş) 
1 Tatlı kaşığı.....KURU NANE
1 Tatlı kaşığı.....PUL BİBER 
1 Yemek kaşığı TUZ 
1 Tatlı kaşığı.....TOZ ŞEKER

PAZI Haricindeki tüm malzemeleri karıştırınız. Yarım tencere kaynayan suya,yıkadığınız Pazıların diplerinden tutarak kaynayan suda tahmini 5 saniye bekleterek,diyer tarafta ayrı tenceredeki Soğuk suda soğutup süzgeçte tutunuz.Daha sonra yaprakları yırtmadan diplerini kesiniz, ve dipler başka yemeklerde kullanılabilir. Yaprakları düz zeminde içleyip yuvarlayıp,tencereye diziniz. Tamamı bittiğinde üzerine porselen bir tabağı koyarak,ve tabak seviyesine kadar su ilave ederk kısıkö ateşte 3o dakika pişirerek servis edebilirsiniz. Zeytinyağlı olmasından ötürü Soğuk Tüketilir,arzu edilirse ılık olarakta servis edilebilir.Koyu cacık veya Yoğurt ile tavsiye ederim. AYNI TARİFİ Tavuk veya dana  kıyması ilede deneyebilirsiniz. PAZI YAPRAKLARINI ZİYAN ETMEMEK İÇİN FARKLI BOYLARDA YAPABİLİRSİNİZ. AFİYET OLSUN AMO 

PAZI FAYDALARI:

Pazı, lifli içeriği nedeniyle sindirim sisteminin dostu bir besin olarak ön plana çıkmaktadır. Hazmı kolaylaştırmada, sindirim sistemini çalıştırma ve kabızlığı önlemede rahatlıkla kullanılabilir. Bu özellikleri nedeniyle gaz sorununa da yol açmayan pazı, emziren anneler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Pazı özellikle de pazı suyunun tüketilmesinin damar sertliğinin giderilmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Pazı kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve C Vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple kemikleri güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanında saçların canlı görünmesi ve dişlerin güçlenmesin de rol oynar. Pazının tüketilmesi ya da suyundan saç maskesi yapılması saç sağlığı bakımından faydalı olabilmektedir.
Pazı, çocuklar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Çocuklarda özellikle kemiklerin büyümesi ve gelişimine yardımcı olur.
100 gram pazıda yaklaşık olarak 3.0 mg demir bulunmaktadır. Kırmızı kan hücresi üretimini desteklediği için kansızlık yaşayan kişilerin pazı tüketmesi olumlu sonuçlar vermektedir.                    
Kalp krizi riskini önlemede rol oynar. Pazıda, roka, kırmızı pancar ve fesleğen de olduğu gibi nitrat bulunmaktadır. İçeriğindeki nitrat sayesinde kanın pıhtılaşmasını önleyen pazı kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Pazı antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliğinin olması kansere karşı koruyucu olduğunu gösterir. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder.
A, C, D ve K vitaminleri bakımından zengin olan pazı, bu özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle mevsiminde pazı tüketilmesi kış hastalıklarına karşı koruyucu kalkan vazifesi görür.
Demir eksikliği; halsizlik, sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon sorunları ve ilgisizlik gibi belirtilerle kendini belli edebilir. İçeriğinde bulunan demir nedeniyle pazının, demir eksikliğini önleyici özelliği olduğu bilinmektedir. Bu nedenle pazı tüketimi; halsizlik, depresyon ve yorgunluğa iyi gelir.
Pazı tüketimi, vücuttaki bazı deri hastalıklarına iyi gelebilir.
Pazı, basur yani hemoroid rahatsızlığına iyi gelir.
İdrar söktürücü özelliği olan pazı, özellikle idrar yolu iltihabına iyi gelmektedir.
Pazının içeriğinde yüksek miktarda beta karoten bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde göz sağlığına iyi gelir.
Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Pazının tüketimi, diyabet hastalığına iyi gelir. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Diyabet riski altındakiler ya da diyabet hastası olanlar mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelidir.
Pazı, iyi bir folik asit deposudur. Anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir gelişiminde hayati rol oynayan fosik asit ihtiyacının karşılanması için gebe kadınların pazı tüketmesi önerilmektedir.

100 gram pazı

Kalori 22 kcal Günlük Değer: %1.1
Lif 1.7 g Günlük Değer: %6.8
Karbonhidrat 2.7 g Günlük Değer: %0.9
Protein 1.4 g Günlük Değer: %2.9       
Yağ 0.3 g Günlük Değer: %0.4
Kolesterol 0.0 mg Günlük Değer: %0.0
A Vitamin 477.0 IU Günlük Değer: %9.5
C Vitamin 28.3 mg Günlük Değer: %47.2
Potasyum 233.0 mg Günlük Değer: %6.7
Kalsiyum 110.0 mg Günlük Değer: %11.0
Demir 3.0 mg Günlük Değer: %16.8













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder