1.12.11

ZAHTER SALATASI

 


Zahter Salatası veya Kekik Salatası

Zahter Arapça'da gelen KEKİK adıdır.
Hatay yöresinde Taze olanına genelde ZAHTER 
diyoruz...








100 gr. Yeşil Zahter 
10 Adet Yeşil Taze SOĞAN 
2 Adet Yeşil Taze SARIMSAK
 1/2 Dmt. MAYDANOZ
 1 Fincan NAR EKŞİSİ 
1 Çay Bardağı ZEYTİNYAĞI 
2 Adet DOMATES(kabuğu soyulmuş) 
Tuz 1 Yemek kaşığı BİBER SALÇASI(Acı veya Tatlı Arzunuza baglı) 

 *Önce Zahterin yapraklarını kirden ve sert saplarından arındıralım,bol suda yıkayıp süzgece alıyoruz. *Taze Soğan,Sarımsak,maydanoz yaprakları,ve domates yıkanıp kirden arındırılıp mümkün olduğunca ince doğranarak diğer malzemelerle birlikte dilediğiniz oranda Tuz ilave edip karıştırarak servis edebilirsiniz. 

 *ZAHTER özellikle Yeşil olarak Mart,Nisan,Mayıs aylarında bulunmaktadır ve yöresinde kurutularak veya dondurularak,ayrıca bir kavanozda Zeytinyağı ilavesi işle muhafaza edilmektedi

*ZAHTER HATAY yöresinde Doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitki olup aşağıdaki detaylarıda gözden geçirmenizde yararlar vardır. 

 ZAHTER Tarifimiz Benden,YEMEK İSTANBUL mutfağında tarafımdan tarife uyularak hazırlanmıştır. YEMEK İSTANBUL Yön.Kur.Bşk.Sn.HÜSEYİN BOZDAĞ'A Teşekkürlerimle. 

Ayhan MANSUROĞLU  




Aşağıdaki sağlık bilgileri MAİLCE'den derledim 

  ZAHTER Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştiriyor, sinirleri güçlendiriyor. Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor… Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor… Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır. Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yabani olarak yetişir. İki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanımı daha yaygındır. Faydaları; Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını giderir. İştah açar. Sinirleri kuvvetlendirir. Bağırsak hastalıklarında iyileştiricidir. Böbrek hastalıklarında koruyucu görevi vardır. Mesane ağrısını dindirir. Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir. Mikrop öldürücüdür. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. İdrar söktürür. Mantar şikayetlerine karşı faydalıdır. İpucu: Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyun. Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak tatlandırıp içebilirsiniz. Not: Yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir. TOKSİNLERİ ATIN Vücudunuzdaki toksinleri atmak, karaciğer yağlanmasını önlemek için maydanoz ve limon kürü uygulamasını deneyebilirsiniz. Bu karışımı uygulamaya başladıkatan kısa bir süre sonra kendinizi çok zinde hissedecek, cildinizdeki değişimi 2 günde fark edeceksiniz. 15 sap maydanoz, 2 yemek kaşığı taze limon suyu ve yarım bardak suyu blendırdan geçirerek her sabah kahvaltıdan 15-20 dakika önce için. 15 gün boyunca her sabah bu karışımın içilmesi gerekmektedir. LEKELERİ YOK EDİN Yaşlanmadan kaynaklı kahverengi lekeler, normal cilt lekeleri ve güneş lekelerinden evde hazırlayacağınız maskelerle kurtulabilirsiniz. Bir limonun suyunu sıkarak içine iki çorba kaşığı bal ve 60 gram yoğurt ilave edin. İyice karıştırarak krem kıvamına gelen karışımı lekeli bölgelere masaj yaparak sürün. Bu uygulamayı haftada en az bir defa uygulayın. Bir süre sonra lekelerin azaldığını ve zaman içinde kaybolduğunu göreceksiniz. ============================== 

HERKESE SAĞLIKLI YAŞAM DİLİYORUM/AYHAN 





2 yorum: