24.3.22

KARNABAHAR PANE VE KIZARTMASI

 


Ayhan Usta
Ayhan Usta
Eklenme Tarihi:2010-01-28

**KARNABAHAR**



(KIŞ SEBZESİ)

*Kış mevsinin yegane sebzesi Karnabahar birçok yemeklerinden
en lezzetlisi,en çıtırı ve en güzel meze yemeklerinden biri olan
KARNABAHAR PANE kış aylarında tüketilmelidir.

*1 Adet KARNABAHAR
*2 Su Bardağı AYÇİÇEK YAĞI
*6 Adet YUMURTA
*1 Su Bardağı UN
*1 Şişe SODA SUYU
*1 Y.Kaşığı TUZ(Katalizör için)
*1 Y.Kaşığı TUZ(Haşlama Suyu için)
*1 K.Fincanı LİMON SUYU(Haşlama suyu için)


**KARNABAHAR çiçek olarak ayıklayınız ve yıkayınız.

**Tencereye 2 Litre su,1 K.Fincanı Limon suyu ve 1 Y.Kaşığı
Tuzu ilave ederek,Kaynadıktan sonra Karnabaharları
yarı pişmiş olarak ön haşlama yapalım,ve süzgece alalım.

**Oval tencere veya olmadığı yerde çelik tencerede Yumurtaları tel yardımıyla
iyice çırpalım Tuz ve Bir bardak un'un yarısını yumurtalara ilave edelim
10 saniye çırptıktan sonra Soda suyunuda ilave ediniz, ve Boza kıvamında
olan bu katalizör'e(sos) kalan un ile karnabaharları unlayıp tamamını
sos'a bulayınız.

**Geniş bir tavaya yağı boşaltıp iyice kızdıktan sonra sos içindeki
Karnabaharları tek tek iki yüzünüde kızartarak,ister soğuk veya
isterseniz sıcak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun

Bu Tarif DEMO'ları YEMEK İSTANBUL Mutfaklarında hazırlanmıştır.
YEMEK İSTANBUL Katkılarından dolayı Sn.Hüseyin BOZDAĞ'a teşekkurler.

**YARARLARI :Zihin yorgunluğunu giderir. Cinsel gücü arttırır. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker hastalarına faydalıdır. Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur


A.M.O.

PATATES KÖFTE

 Eklenme Tarihi:2010-02-27


Yemek tarifleri | Patates Köfte
SEVGILI SAYFAMIZ ZİYARETÇİSİ 
YAZILARIN BAZILARINDA GÖRSELLER  SILIISTIR.
ESKİ WEB SİTEMİN KAPANIŞI VE  KENDI
FLAŞ DİSKETİM (BELLEK)KAYBINDAN 
ÖTÜRÜ  SİSTEME TEKRSR YUKLEMEK İMKANIM 
KALMADIGINDAN BAZI YEMEK TARIF VE YAZIKARDA 
RESİMSİZDİR. COK ÜZGÜNÜM..
ÖZÜR DİLİYORUM....


***PATATES KÖFTE***



*3 Adet PATATES(Yaklaşık 1 Kg)
*2 Su Bardağı KÖFTELİK İNCE BULGUR
*1 Y.Kaşığı DOMATES SALÇASI
*5 Y.kaşığı BİBER SALÇASI(Acı veya Tatlı)
*1 Y.Kaşığı KURU FESLEĞEN
*1 T.Kaşığı KİMYON
*1 Ç.Bardağı NAR EŞKİSİ
*1 Adet KURU SOĞAN RENDESİ
*2 Diş SARIMSAK(Dövülmüş)
*1 Y.Kaşığı TUZ



RESİM-1
*Patatesleri haşlayınız ve ılık iken iyice ezerek püre halinde
soğumaya bırakalım.

*Bulgur'u1 Su bardağı dolusu SU ile ıslayınız,20 dakika sonra ezdiğiniz
patates püresi haricinde diğer tüm malzemeleri ilave ederek ellerinizi
nemlendirerek çiğ köfte yoğurduğumuz gibi bulgur yumuşayana kadar
yoğurup ezdiğimiz patates püresinide ilave edip elimizi yağlayarak lokmalık
köfteler sıkarak servis edebilirsiniz.(Resim-1)

*Patates Köftemizin daha lezzetli olabilmesi için sıktığınız köftelerin
yanına serviste (GARNİTÜR) olarak verebileceginiz aşağıdaki soğan
tarifimide uygulayarak leziz bir yardımcı yemek sunabilirsiniz.(resim-2)

*2 Adet KURU SOĞAN (İnce ve halka doğrayınız)
*1 Ç.Kaşığı KARABİBER
*1 T.Kaşığı TUZ
*1 Demet MAYDANOZ
*1 Kahve fincanı SIVIYAĞ(Ayçiçek yağı)

*Yağ tavada kızdıktan sonra soğanı pembeleşinceye kadar kavurunuz,
akebinden baharatlar ve ince doğradığınız maydanozu karıştırıp
köftelerin yanına Garni olarak veriniz.(Resim2)




RESİM-2
A.M.O.
Demolar YEMEK İSTANBUL mutfağında Ayhan usta
tarafından hazırlandı.
Sn.HÜSEYİN BOZDAĞ'a teşekkürlerimle.


20.3.22

Pestisit nedir zararları nelerdir

 














Görseller alıntıdır. Buğday Derneği 



Bir pestisit kimyasal bir madde ya da virüs veya bakteri gibi biyolojik bir ajan olabilir. Kimyasal pestisitlerin çoğu hedef organizmaya seçkin etkinlik gösteremedikleri için hedef organizma dışındaki organizmalarda da çeşitli hastalıklara yol açar hatta öldürücü olabilirler. Birçok pestisit insanlar için de zararlıdır. Kullanıldıkları canlıların yiyecek şeklinde insanlar tarafından kullanılmaları sonucunda insanlarda yaygın hastalıklara ve istenmeyen sıkıntılı durumlara sebep olurlar. Kimyasal pestisitlerin ve etken maddelerinin akut toksik etkileri vardır. Karbamatlarorganofosfatlar ve klorlanmış hidrokarbonları içeren birçok pestisit genetoksik etkiye sahiptir. Tarım ile uğraşan ve pestisite maruz kalan insanlarda yapılan çalışmalarda bu bireylerde yapısal ve sayısal kromozom anomalileri ile kardeş kromatid değişiminde artmalar gözlenmiştir.

Pestisitlerin kronik etkisine maruz kalan tarım işçilerinde birçok genetik hasarın yanı sıra karaciğerböbrek ve kaslarda bozukluklar görülmüştür. Pestisitin canlılar üzerindeki etkisi fetal yaşamdan itibaren başlamaktadır. Bu ilaçlar plasentadan fetüse geçmekte ve bunun sonucu olarak düşükler, hiperpigmente ve hiperkeratatik çocuk doğumları görülmektedir. Yapılan hayvan deneylerinde ise radyoaktif olarak işaretlenip anneye verilen pestisitin 5 saat sonra plasentadan fetüse geçtiği ve fetüsün göz, sinir sistemi ve karaciğerine yerleştiği gözlenmiştir.

Organofosfatlı ve karbamatlı insektisitler ise etkilerini doğrudan doğruya periferal ve merkezi sinir sistemi üzerinde göstererek canlı yaşamını tehdit etmektedir.

Birçok pestisit insana, hayvanlara ve çevreye zarar vermektedir. Bununla ilgili ilk çalışmalar 70'li yılların başında, UNEP Stokholm İnsan Çevresi Konvansiyonu’nu hazırlayan süreçte göstermişlerdir. 30 yıl sonra ABDAvustralyaKanadaJaponya ve Yeni Zelanda, uluslararası baskılara boyun eğerek küresel anlaşma taslağının oluşturulmasına karar vermişlerdir.

Bu çalışmalar kapsamında KOK (Kalıcı Organik Kirleticileri) olarak adlandırılan içlerinde tarımda da kullanımı yaygın olan birçok kimyasal ürün bazı özel durumlar hariç yasaklanmış ve KOK özelliği taşıyan yeni kimyasallarında üretilmesi yasaklanmıştır. Bu anlaşma kapsamında; aldrinendrintoksafenklordandieldrinheptakolmireksDDT ve endüstriyel kimyasallar olan heksaklorobenzen ve PCB’ler yasaklanmış ve stokları takip altına alınmıştır. Türkiye'de Çok ve ark. tarafından yapılan birçok çalışmada anne sütlerinde belirli oranda bu kimyasallar bulunmuştur. Kalıcı Organik Kirleticilerden olan organik klorlu pestisitler ise Cafer Turgut ve ark. tarafından yapılan birçok çalışmada tespit edilmiş ve Toros dağlarında ise uzaktan taşınım tespit edilmiştir.

Tarım ilaçlarının kan hücreleri üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Organofosforlu insektisitler eritrositlerin (kırmızı kan hücreleri) membran özelliklerini değiştirerek eritrosit fonksiyonun engellemektedir. Diğer bazı pestisitler de eritrositlerin boyutlarının ve yüzey şekillerinin bozulmasına ve eritrosit antioksidan sistem enzimlerinin aktivitelerinin değişmesine sebep olmaktadır. Pestisitlerin en önemli etkilerinden biri de asetilkolinesteraz enzimini inhibe etmeleridir. Bu durumda alt beyin kökünde solunum kontrol merkezlerinin baskılanması ile canlı ölüme gider. Yine pestisitlerde yapılan bir araştırmada pestisitlerin TCA enzimlerinin (malat dehidrojenaz, süksinat dehidrojenaz) inhibe olmasına sebep olduğu bulunmuştur.

ZARARLARI NELER?

Pestisitlerin etkileri ve zararları
  • Kusma.
  • İshal.
  • Terleme.
  • Solunum güçlüğü
  • Çarpıntı
  • İstemsiz kasılmalar olarak sayılabilir.

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. 

Kaynak.Wikipedi 




DAHA KAPSAMLI BILGILER ICIN:

https://zehirsizsofralar.org/


17.2.22

NİCOİSE SALATA (NİKOSE)

 



Fransız mutfağının en popüler salalarından ;


1ÇAY BARDAĞI............    MISIR

1/2 DEMET...............     DEREOTU VE MAYDANOZ

2 ADET......................     HAŞLANMIŞ YUMURTA 

200 GR............................    TON BALIĞI 

1 ADET.... KAPYA BİBER(ZAR BÜYÜKLÜĞÜNDE )

1 ADET............................    LIMONUN  SUYU

1 ÇAY KAŞIĞI.................   KİMYON

4 ADET................................YESIL SOGAN

1ÇAY BARDAĞI...............  ZEYTİNYAĞI 

100 GRAM.........................ÇALI FASULYE(PİŞMİŞ)

30 GRAM............................DILIMLENMİŞ ZEYTİN

1ÇAY BARDAĞI................  KAPARİ

4 ADET............KORNİSON(ZAR BÜYÜKLÜĞÜNDE)

10 ADET CHERRY DOMATES(KUP VE SUYU           SIKILACAK)












Taze fasulye 5cm.uzunlugunda ince dogranıp ön pişirimi yapılacak.

Yumurta haricinde tüm malzemeleri Tuz ve tercih edilirse PUL biber karıştırıyoruz . Servis tabağına alınarak 1/4 bölünmüş yumurtalar ile dekore edilerek servis edilir.