26.4.23

PİLİÇ TOPKAPI

SEVGİLİ MİSAFİRİM BU TARİFİ 2010 YILINDA önceki web sitemizde yayınlanmıştır. www.ascilik.net kapandığından arşiv amaçlı taşıdık

PİLİÇ TOPKAPI/TAVUK TOPKAPI ============================ 8 PORSİYON *8 Adet TAVUK BUT(Kemiksiz,parçalamadan ince açınız? *2 Su Bardağı PİRİNÇ (yıkayıp süzgece alınız) *1 Adet KURU SOĞAN(ince doğrayınız) *1 Ç.Bardağı ÇAM FISTIĞI *1 Ç.Bardağı KUŞ ÜZÜMÜ *1/3 Demet DEREOTU *1 Diş SARIMSAK(DÖVÜLECEK) *1 Ç.kaşığı KARABİBER(taze çekilmiş) *1 Ç.Kaşığı YENİ BAHAR *100 Gram MARGARİN veya TEREYAĞ *1 T.Kaşığı TUZ *1 T.Kaşığı TOZ ŞEKER **1 T.Kaşığı Tuz(tavukların iç tarafına serpiştiriniz.) **1 T.Kaşığı KARABİBER(tavukların iç kısmına serpiştiriniz) *Tereyağını Tencerede eritiniz,sırasıyla : Çam fıstığı kavurup pembeleşince Kuru soğan,sarımsak,pirinç ilave ediniz 10 dakika kavurup,kuş üzümü,tuz,şekeri ilave ediniz, 5 dakika daha kavurupkayn amakta olan SU'dan 2 bardak ilave ediniz,1o dakika kısık ateşte pişirip,30 dakika demlendiriniz. Karabiber,yenibahar ve Dereotu'nuda iç pilava karıştırıp, önceden tuzlayıp baharatladığınız Tavukların içine eşit miktarda pay edip yuvarlayınız.(resimde olduğu gibi) Tepsilere dizerek 1 Bardak su ilave ediniz. Önceden ısıttığınız fırında 180o ısıda 35 dakika pişiriniz. SERVİS ÖNERİSİ : DOMATES.BİBER ve 7x7 PARMAK PATATESGARNİTÜR'ü İLE VEYA DOMATES,BİBER PATATES PÜRESİ İLE SERVİS EDİLEBİLİR. amo/04.01.2010

12.4.23

ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANA ve besin değerleri

 

BRÜKSEL LAHANASI


Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, turpgillerdendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.


Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve sebze olarak yenilir.

KAYNAK.WIKIPEDI


Besin Değeri (PİŞMİŞ)

100 gramda 1 Porsiyon (150 g) 100 gram için günlük % değer*

Kalori 36 kcal 54 kcal % 1.8

Karbonhidrat 3.29 g 5.0 g % 1.1

Lif 4.4 g 6.6 g % 17.6

Protein 4.5 g 6.7 g % 8.9

Yağ 0.3 g 0.5 g % 0.5

Kolesterol 0.0 mg 0.0 mg % 0.0

A Vitamini 75.0 IU 112.5 IU % 1.5

C Vitamini 112.0 mg 168.0 mg % 186.7

Potasyum 387.0 mg 580.5 mg % 11.1

Kalsiyum 31.0 mg 46.5 mg % 3.1

Demir 1.1 mg 1.6 mg % 6.1









BU YAYIN O4.12.2008 YILINDA YAYINLANARAK

www.ascilik.net sitemizin kapatılmasından dolayı

Buraya taşınmıştır...


Eklenme Tarihi:2008-04-12



ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANA

1 Kg.........................BRÜKSEL LAHANASI
1 Adet.....................KURU SOĞAN
1 Ç.Bardağı...........ZEYTİNYAĞI
1 Ç.Kaşığı..............AKBİBER(Toz)
1 Ç.Kaşığı..............ZENCEFİL(Toz)
1 Ç.Kaşığı..............TOZ ŞEKER
1 T.Kaşığı..............T U Z

Lahanaların dış yaprağını temizleyip yıkadıktan sonra
15 dakika kaynar suda bekletip süzgece alınız.

Tencerede Z.yağ kızdıktan sonra zar doğranmış soğanı
pembeleşinceye kadar kavurup lahanayı ve üzerine
1 su bardağı sıcak su ,Tuz ve şeker ilavesinide
yaparak 20 dakika pişiriniz,ocagı kapatmadan baharatlarıda
ilave edip soğumaya bırakarak soğuk servis ediniz.

Lahanaların dağılmaması açısından kısık ateşte pişiriniz.






6.4.23

TAŞ KADAYIF

 

TAŞ KADAYIF 

KIYMETLI ARKADAŞIMIZ 

EKREM GÜRSOY HATAYLI OLURDA BOŞ DURUR MU?

BU KIYMETLİ TARİFİMİZ VE FOTOĞRAFLAR 
EKREM GÜRSOY 'dan alınmıştır. 
Teşekkürler 





Taş Kadayıf 

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 damla limon suyu
******Tencereye şeker ve suyu alalım. Şeker eriyene kadar  ve kaynamaya bırakalım.
Yaklaşık 10 dakika kadar kaynayan şerbete  limonun suyunu ilave edelim ve bir 5 dakika kadar daha kaynatalım.
Ardından şerbeti soğuması için bekletelim.

Kızaran kadayıfı Soğumuş şerbete vermek başlıca özelliktir.


Hamuru için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 300 gr un (Baklavalık)Yaklaşık1,5 bardak
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Fiske tuz


*****Tatlımızın hamuru için,  süt, su, kuru maya, şeker, tuz ve unu uygun bir kaseye alalım. Hiç topak kalmayıncaya kadar karıştıralım.
Harcımızın mayalanması için ustunu bez ile kapatalım ve bekletelim.
15 dakika dinlendikten sonra küçük bir kepçe ile kızgın Teflon tavaya dökülür bir tarafı kizarinca
Kuru bez üzerine veya nemini alabilecek beyaz kağıtlar üzerine soğumaya bırakılır.

Soğuduktan sonra tarçın ve ceviz harmanlanarak iclenir ve kenar kısımları D HARFİNE benzeyen kadayıf uçları sıkıca kapatılır. 


İçi için;

  • Bıçakla doğranmış ceviz
  • Tarçın

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ
Iclediginiz kadayıfları hafif ateşte kızgın olmayan kizartarak diğer tarafta soğuk olan şerbetin içinde 3 dakika bekletip servis edilir.
Servis aşamasında üzerine tarçın veya Antep fıstığı tozu ile servis edilebilir. 




 
.




28.3.23

Tarçın ve yararları

 

TARÇIN 





Tarçın; oldukça aromatik, lezzetli ve sağlık açısından oldukça faydalı bir baharat türüdür. Tarçın, sağlık üzerindeki faydalarının yanı sıra aynı zamanda lezzetiyle de bilinir. Cinnamon adlı ağaçların iç kabuklarından elde edilen tarçının kullanımı Eski Mısır’a kadar uzanır. Polifenol antioksidan kaynağı olan gerek çay, gerek baharat, gerek kür yapılarak tüketilen tarçının birçok çalışmada saptanan başlıca faydaları arasında vücut direncini artırma, mantar enfeksiyonlarını tedavi etme, kan dolaşımını düzenleme özellikleri de vardır.

Tarçının Faydaları:


**Antioksidan Etkisiyle Bağışıklığı Güçlendirir.

**Enfeksiyonlarla Savaşır.

**Diyabet ile Mücadeleyi Destekler.

**Nörodejeneratif Rahatsızlık Riskini Düşürür.

**Emziren Annelerin Sütünü Artırır.

**Kilo Vermeyi Kolaylaştırır.

**Ağız ve Diş Sağlığı Dostudur.

**Bağırsakları Rahatlatır.


Bir çay kaşığı toz tarçın (2.6 gram) şunları içerir:


Enerji: 6.42 kalori


Karbonhidratlar: 2,1 g


Kalsiyum: 26.1 miligram (mg)


Demir: 0.21 mg


Magnezyum: 1.56 mg


Fosfor: 1.66 mg


Potasyum: 11,2 mg


A vitamini 0.39 mikrogram









Tarçının Besin Değeri ve Kalorisi:

Yalnızca güzel kokusuyla değil besin değerleri ile de mutfağın değerli baharatlarından olan tarçın, glisemik indeks düzeyi düşük besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde şeker hastaları için uygun bulunan besinde A, C, K, E ve B6 vitamini bulunur.


Bilhassa baharatlar arasında zengin bir K vitamini kaynağı olarak kemiklere ve kalbe faydalıdır. Vitaminlerin yanında çinko, manganez, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum ve potasyum minerallerini içerir. Tarçının içerdiği kalori miktarı ise 100 gramda 272 kaloridir ve 5 gramlık bir adet çubuk tarçında yaklaşık olarak 13 kalori bulunur.

Yetiştirildiği Yerler : 

Tarçın tropik ülkelerde yetiştiğinden Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Günümüzde başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Kaynak. Alıntılar İnternet ansiklopedileri

AŞAĞIDAKİ RESİM TARÇININ ÇIKARILDIĞI AGAC GÖVDELERİNDEN ELDE EDİLEN DOĞAL ÜRÜNDÜR..









Ben sürekli bir çubuk kabuk tarçını cebimde taşır ve aklıma geldikçe küçük bir parça emer sonuçta çiğner yutarım. 

Bu arada sutlu tatlılar ve birçok tatlılar da kullanılır.  İstenirse çay demlerken çay ile birlikte   küçük bir parça kabuk tarçın,sıcak süt içiminde toz tarçın kullanılabilir. 


Sağlıkla kalınız