26.4.23
PİLİÇ TOPKAPI
12.4.23
ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANA ve besin değerleri
BRÜKSEL LAHANASI
Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, turpgillerdendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve sebze olarak yenilir.
KAYNAK.WIKIPEDI
Besin Değeri (PİŞMİŞ)
100 gramda 1 Porsiyon (150 g) 100 gram için günlük % değer*
Kalori 36 kcal 54 kcal % 1.8
Karbonhidrat 3.29 g 5.0 g % 1.1
Lif 4.4 g 6.6 g % 17.6
Protein 4.5 g 6.7 g % 8.9
Yağ 0.3 g 0.5 g % 0.5
Kolesterol 0.0 mg 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 75.0 IU 112.5 IU % 1.5
C Vitamini 112.0 mg 168.0 mg % 186.7
Potasyum 387.0 mg 580.5 mg % 11.1
Kalsiyum 31.0 mg 46.5 mg % 3.1
Demir 1.1 mg 1.6 mg % 6.1
BU YAYIN O4.12.2008 YILINDA YAYINLANARAK
www.ascilik.net sitemizin kapatılmasından dolayı
Buraya taşınmıştır...
Eklenme Tarihi:2008-04-12
ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANA
1 Kg.........................BRÜKSEL LAHANASI
1 Adet.....................KURU SOĞAN
1 Ç.Bardağı...........ZEYTİNYAĞI
1 Ç.Kaşığı..............AKBİBER(Toz)
1 Ç.Kaşığı..............ZENCEFİL(Toz)
1 Ç.Kaşığı..............TOZ ŞEKER
1 T.Kaşığı..............T U Z
Lahanaların dış yaprağını temizleyip yıkadıktan sonra
15 dakika kaynar suda bekletip süzgece alınız.
Tencerede Z.yağ kızdıktan sonra zar doğranmış soğanı
pembeleşinceye kadar kavurup lahanayı ve üzerine
1 su bardağı sıcak su ,Tuz ve şeker ilavesinide
yaparak 20 dakika pişiriniz,ocagı kapatmadan baharatlarıda
ilave edip soğumaya bırakarak soğuk servis ediniz.
Lahanaların dağılmaması açısından kısık ateşte pişiriniz.
6.4.23
TAŞ KADAYIF
TAŞ KADAYIF
KIYMETLI ARKADAŞIMIZ
EKREM GÜRSOY HATAYLI OLURDA BOŞ DURUR MU?
Taş Kadayıf
Şerbeti için;
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 2 damla limon suyu
Hamuru için;
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 300 gr un (Baklavalık)Yaklaşık1,5 bardak
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Fiske tuz
İçi için;
- Bıçakla doğranmış ceviz
- Tarçın
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
28.3.23
Tarçın ve yararları
TARÇIN
Tarçın; oldukça aromatik, lezzetli ve sağlık açısından oldukça faydalı bir baharat türüdür. Tarçın, sağlık üzerindeki faydalarının yanı sıra aynı zamanda lezzetiyle de bilinir. Cinnamon adlı ağaçların iç kabuklarından elde edilen tarçının kullanımı Eski Mısır’a kadar uzanır. Polifenol antioksidan kaynağı olan gerek çay, gerek baharat, gerek kür yapılarak tüketilen tarçının birçok çalışmada saptanan başlıca faydaları arasında vücut direncini artırma, mantar enfeksiyonlarını tedavi etme, kan dolaşımını düzenleme özellikleri de vardır.
Tarçının Faydaları:
**Antioksidan Etkisiyle Bağışıklığı Güçlendirir.
**Enfeksiyonlarla Savaşır.
**Diyabet ile Mücadeleyi Destekler.
**Nörodejeneratif Rahatsızlık Riskini Düşürür.
**Emziren Annelerin Sütünü Artırır.
**Kilo Vermeyi Kolaylaştırır.
**Ağız ve Diş Sağlığı Dostudur.
**Bağırsakları Rahatlatır.
Bir çay kaşığı toz tarçın (2.6 gram) şunları içerir:
Enerji: 6.42 kalori
Karbonhidratlar: 2,1 g
Kalsiyum: 26.1 miligram (mg)
Demir: 0.21 mg
Magnezyum: 1.56 mg
Fosfor: 1.66 mg
Potasyum: 11,2 mg
A vitamini 0.39 mikrogram
Tarçının Besin Değeri ve Kalorisi:
Yalnızca güzel kokusuyla değil besin değerleri ile de mutfağın değerli baharatlarından olan tarçın, glisemik indeks düzeyi düşük besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde şeker hastaları için uygun bulunan besinde A, C, K, E ve B6 vitamini bulunur.
Bilhassa baharatlar arasında zengin bir K vitamini kaynağı olarak kemiklere ve kalbe faydalıdır. Vitaminlerin yanında çinko, manganez, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum ve potasyum minerallerini içerir. Tarçının içerdiği kalori miktarı ise 100 gramda 272 kaloridir ve 5 gramlık bir adet çubuk tarçında yaklaşık olarak 13 kalori bulunur.
Yetiştirildiği Yerler :
Tarçın tropik ülkelerde yetiştiğinden Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Günümüzde başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Kaynak. Alıntılar İnternet ansiklopedileri
AŞAĞIDAKİ RESİM TARÇININ ÇIKARILDIĞI AGAC GÖVDELERİNDEN ELDE EDİLEN DOĞAL ÜRÜNDÜR..
Ben sürekli bir çubuk kabuk tarçını cebimde taşır ve aklıma geldikçe küçük bir parça emer sonuçta çiğner yutarım.
Bu arada sutlu tatlılar ve birçok tatlılar da kullanılır. İstenirse çay demlerken çay ile birlikte küçük bir parça kabuk tarçın,sıcak süt içiminde toz tarçın kullanılabilir.
Sağlıkla kalınız