14.4.12

Gdo nedir

    GDO NEDİR 








Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi veya kendi
doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması
yoluyla elde edilencanlı organizmalara \"GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR\" (GDO) Adı veriliyor.
Bir canlıdan diğerine gen aktarımı bir çeşit kesme,
yapıştırma ve çoğaltma işlemidir,genetik mühendisleri
tarafında uygulkanmakta,aktarılacak gen bulunduğu canlının
DNA\'sından kesilerek çıkarılmakta,sonra vektör adı verilen
taşıyıcı virüs ile gen DNA molekülüne yapıştırılıyor.

FRANKEŞTAYN Gıda olarakda adlandırılan GDO\'lar bugün
kolera bakterisi geni taşıyan yonca ,akrep geni taşıyan Pamuk,tavuk geni taşıyan Patates,Balık genli Domates gibi
gıdalar şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

İnsanlık bugün doğal çeşitliliğe zarar vererek tür zenginliğinin yok olmasına yol açan GDO\'ların çeşitli
yollardan yayılarak yeni FRANEŞTAYN\'lar yaratma tehlikesi ile 
karşı karşıya.

GDO\'YA NEDEN HAYIR.

Canlılar üzerinde yapılan bu değişiklikler,canlı sağlığı,
biğolojik çeşitlilik,ekolojik dengenin bozulması,ekonomik
bağımlılık,canlıların yaşam hakkının elinden alınması ve canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması açısından önemli
TEHDİT ve RİSKLER taşımaktadır.

HANGİ ÜRÜNLER GDO\'LU OLABİLİR?

Mısır,Patates,Domates,Pirinç,Soya,Buğday,Kabak,
Balkabağı,Ayçiçeği,Yer fıstığı,Kolza,Kasava,Papaya ve
aklımızda olmayan birçok GDO\'lu ürün vardır.

Muz,Ahududu,Çilek,Kiraz.Ananas,Biber,Kavun,Karpuz,
Kanola bunlarda çalışmalarının devam etmekte oldugu
ürünlerdir.
Üretim aşamasına GDO Kullanılmış Birçok ürünler vardır,
Mısır ve Soyadan üretilen Yağ,Un,Nişasta,Glikoz,Sakkaroz,
Fruktoz içeren günlük tüketimi çok olan gıdalar yer alıyor,
Örnekleri çok:Biskuvi,Krakerler,Pudingler,Dondurma tozları,
Kaplanmış çerezler,Bitkisel yağlar,Bebek mamaları,Çikolata,
Şekerlemeler,Hazır Çorbalar,Bulyonlar,Çeşniler,Gofretler,
Mısır ve Soyayı yem olarak tüketen Tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO\'lu olma riski taşıyor.
Sadece Mısırdan üretilen çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürünler sayısı 700 Soyadan üretilen türlerin sayısı 900 çeşidi bulunuyor.Yani bu yan ürünleri içeriğinde kullanılan her bir işlenmiş ürünün
GDO\'lu olma riskleri bulunmaktadır.

Türkiyede GDO içeren ürünlerin satılma riskleri çokyüksektir,
bu konuda Yasal düzenleme olmadığından ve sadece İthalatçının beyanı üzerine verilen belgeler ile ithal edilmektedir.Türkiye Mısır ve Soya ithalatının büyük bölümünü En büyük GDO\'lu Mısır ve Soya üreticisi olan 
Arjantin ve ABD \'de ithal etmektedir.
Bu ürünler günlük hayatımızda çok kullanıldığından yani tükettiğimizden Çocuklarımız Gelecek nesiller için sağlıklı
yaşama önem vermeli ve bilinçli gıda tüketimini benimseğerek
uygalamak gerekmekte.

A.M.O.
27.03.2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder