14.4.12

RAFLARDAKİ TEHLİKE

R A F L A R D A K İ T E H L İ K E
------------------------------------- 
Genetiği değiştirilmiş organizmaların bulunduğu ürünlerin bazıları Türkiye’de de satılıyor.

Çikolatalar, şekerler, süt ve süt ürünleri, mamalar, paketlenmiş gıdalar, kahvaltılık gevrekler, dondurulmuş gıdalar, atıştırmalık yiyecekler, enerji barları, sodalar ve meyve sularında GDO bulunma ihtimali çok yüksek.
Dünyada genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) en çok üretildiği ve tüketildiği ABD’de hazırlanan bir kılavuzda, isimleri açıklanan ürünlerin ve firmaların bazıları Türkiye’de de satılıyor. Türkiye’ye “canavar gıdalar” olarak de nitelenen GDO’lu ürünlerin girip girmediği mevzuat eksikliği nedeniyle tespit edilemiyor, ancak ABD’de yayımlanan broşürde yer alan tanıdık bazı ürünlerin ve çokuluslu firmaların isimlerinin de yer alması tüketiciler için büyük risk oluşturuyor.

ABD’deki tüketici örgütleri, bilim ve sağlık örgütleri, organik çiftlikler ve çiftçi örgütleri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, GDO’ların sağlık, tarım ve ekolojiye olumsuz etkileri nedeniyle broşürler yayımlayarak GDO’lu gıdaları teşhir ediyorlar. Son olarak Center for Food Safety ve Institute for Responsible Technology tarafından hazırlanan “GDO-suz Ürün Alışveriş Kılavuzu”nda çok çarpıcı bilgiler yer alıyor. Genetik testlere değil şirketlerin demeç ve bilgilerine dayanarak hazırlanan kılavuza göre GDO’lu ürün grupları arasında mamalar, meyveler, sebzeler, et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, tahıllar, baklagiller, makarnalar, tahıl gevrekleri, fırınlanmış gıdalar, dondurulmuş gıdalar, çorba, sos ve konserveler, çeşniler, çerezler, şeker, çikolata, tatlandırıcılar, sodalar, meyve suları yer alıyor. “GDO’ya Hayır Platformu”nca Türkçeye çevrilen kılavuzda, GDO’nun 4 büyüğü olarak tanımlanan mısır, soya fasulyesi, kanola ve pamuk içeren ürünlerden özellikle kaçınılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Meyve sebzeler de değişti
Kılavuzda Amerika’da satılan taze meyve ve sebzelerin küçük bir kısmının genetiğinin değiştirildiği vurgulanıyor. Türkiye’de GDO’lu tarım ürünü ekimi ve hasadının yapıldığı bugüne dek kabul edilmedi. Ancak kılavuzda da belirtildiği gibi ithal edilen tatlı mısırın büyük kısmı GDO’lu. Hawaii’den ithal edilen dünyanın genetiği değiştirilmiş tek ticari meyvesi papayaların da neredeyse yarısı GDO’lu olarak tanımlanıyor.

GDO NEDİR?
Genetik modifikasyona uğratılmış gıdalar, laboratuvar şartlarında gıda için kullanılan bitkilerin ya da hayvanların DNA’larının içine çeşitli genlerin yapay olarak aktarılmasıyla oluşur. GDO’ların üretim aşamasında, bakteriler, virüsler, böcekler, hayvanlar ve hatta insanlardan gen aktarımı yapılıyor. Kılavuzda GDO’lu ürünlerden kaçınmanın yolları da şöyle sıralanıyor: “Organik ürünler satın alın. ‘GDO’suz’ etiketi arayın. Riskli içeriklerden kaçının.”

GİZLİ GDO’LAR
Kılavuzda, işlenmiş ürünlerin “organik” ya da “GDO’suz” ilan edilmedikleri sürece çoğunlukla gizli GDO barındırdığı belirtiliyor. GDO’lar ile üretilmiş olma ihtimali bulunan ürünlerin bazıları da şöyle sıralanıyor: “Aspartam, B12 vitamini, margarin, C vitamini (Askorbik asit), kabartma tozu, karamel, E vitamini, gliserin, glukoz, gluten, mısır nişastası, mısır yağı, nişasta, soya unu, tofu.”
Özlem GÜVEMLİ Haberi
CUMHURİYET GAZETESİ - 06 OCAK 2009 SALI
=====================
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGİNİZMALAR(GDO) bu konuyu daha önceleride
gündeme getirmiştim sevgili meslektaşlarım,anlaşışan bu konu
gündemden hiç düşmeyecek gibi,
A.M.O.07.01.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder