9.4.12

BÖCEKTEN ELDE EDİLEN RENLENDİRİCİ:KARMİN






İşte böcekten elde edilen 'Karmin' isimli renklendiriciyi en çok kullanan markalar...
İçinden böcek çıkan markalar
    Son günlerde gıda sektöründe arka arkaya gelen olumsuz haberler tüketicilerinin güvenini zedelerken, günlük hayatta çok sık kullanılan ürünlerde sağlığa zararlı maddelerin bulunması tüketicilerin tedirginliğini arttırıyor.
Gıda skandallarına hergün bir yenisi eklenirken, piyasada satılan balların sahte olduğu yönünde çıkan haberleri zeytinyağda hile şüphesinin takip etmesinin ardından salam, sosis ve sucuklarda virüse rastlandığına yönelik haberler, tüketicilerin sektöre olan güvenini kaybetmesine neden oluyor.
Geçtiğimiz günlerde, Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu. 
Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı.
‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor. Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti ve Dr Oetker geliyor.
TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR

SÜTLÜ GIDALAR
Danette, çilek aromalı puding, Danone
Çilek aromalı süt, Danone
Çilekli süt, Pınar
İçim, çilekli puding, Ülker

SAKIZ
Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız
Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent
Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent
First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent
Vivident, cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız,
Vivident, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,
Mentos, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR
Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Ülker
Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent
Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ülker
Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent
Ufo, kakaolu draje, Ülker
Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, Ülker
Dankek, çilek soslu kek, Ülker
Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, Biskot Bisküvi
Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Eti
Çilek aromalı kremalı gofret, Ülker
Kekstra çilekli kek, Ülker
Böğürtlenli sos, Dr. Oetker
KARMİN NEDİR?
Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan Karmin, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika'yı keşfine kadar dayanır. Avrupa'ya girişi de işte bu yıllarda gerçekleşir. Karmin'in kaynağı ise Mexiko ve Peruda yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin Scaharlach-Schildlaus kurutulup öğütülmesinden elde edilir.

==========================================================

08 Nisan 2012 GAZETE VE TV.HABERLERİ             

Starbucks ile gündeme gelen karmin maddesi bir kez daha tartışmaya açıldı. Peki Starbucks'ın kabul ettiği bu karmin maddesi nedir?

Türkiye'de milyonların uğrak haline gelen Starbucks, karmin maddesini kullandığını kabul etti. Bu tartışmalar binlerce yıl farklı farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin'i bir kez daha tartışmaya açtı. Peki bu Karmin maddesi nedir ve hangi gıda ürünlerinde bulunmaktadır? Müslümanlar için Karmin ürünü kullanılan gıdalar helal kabul edilmiyor.

Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan Karmin, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika'yı keşfine kadar dayanır. Avrupa'ya girişi de işte bu yıllarda gerçekleşir. Karmin'in kaynağı ise Mexiko ve Peruda yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin Scaharlach-Schildlaus kurutulup öğütülmesinden elde edilir.

Coccus cacti aslında parazit olarak nitelendirin bir böcektir. Güney Amerika'da yetişen kaktüsün yapraklarında yaşar ve bu böcekten bir çok doğal hayvansal gıda ürünlerinde kullanılar karmin asiti üretilir.

Fotoğraftada görülen renk, bu böceğin kurutularak öğütülmesinden elde edilir. Dünyada bu madde, özellikle meyve ve sebze üretilen gıda ürünlerinin renklerini daha koyu hale getirmek için kullanılır. Konservelerde renklendirici olarak kullanılırken; sucuk, sosis, bazı gazlı içeçekler ve dondurma ile hafif tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Bu madde özellikle doğal yollardan elde edildiği için Avrupa ülkelerinde desteklenmektedir.

"Cochineal" adlı böcekten elde edilen Karmin, kozmetik ve tekstil ürünlerinde kullanılabilmektedir.

E 120 renk maddesinin kullanım alanları ise şöyle;

- Her türlü işlenmiş et ürünlerinde
(Sucuk- salam ve yurtdışı kaynaklı sosislerde)

- Konserve ürünleri ve tatlılarda

- İşlenmiş süt ürünleri
(Peynir ve peynir çeşiti ürünlerde)

- Gevrek, cips ürünlerinde


1 yorum:

  1. GMO Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru’dan çarpıcı tespitler. Kuru, denetim yetersizliğinin gıda hilesini tetiklediğini ve ‘karmin’ kullanımına Türk Gıda Kodeksi’nin müsaade ettiğini söyledi.
    19 Nisan 2012 Perşembe 20:27
    =======================================

    KARMİN MADDESİNE KODEKS İZİN VERİYOR
    Kamuoyunda ‘böcekli gıdalar’ olarak kabul gören ‘karmin’ olayına da değinen Kuru, bu durumun Türk Gıda Kodeks’inden kaynaklandığını söyledi. Kuru, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:
    “Bir çeşit böcek özütünden üretilen Karmin adlı katkı maddesi, Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler Tebliği’nde E-120 Kodu ile, izin verilen gıda renklendiricileri arasında yer almaktadır.
    Bakanlık “karmin” adlı bu katkı maddesinin kullanımına belli oranlarda izin vermektedir. Bakanlığın belirlediği oranların üstüne çıkılmadığında yasal olarak bir problem bulunmamaktadır. Fakat burada vurgulamak istediğimiz iki önemli nokta vardır;
    1-Mevzuatın belirlediği oranın üstünde bir kullanım olduğu şüphesi mevcuttur,
    2-Bazı firmaların“karmin” adlı bu maddeyi kullandığı ancak maalesef etiket bilgisine yazmadığı iddia edilmektedir.
    Diğer taraftan asıl önemli olan konu, üründe ve üretimde kullanılan katkı maddesi ile ilgili tüm bilgilerin (kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerinin, kaynağının, kullanım gerekçelerinin, tüketici üzerindeki muhtemel etkilerinin-ilaç prospektüslerinde yazan yan etkiler gibi- ) mutlaka ulaşılabilir olması gerekmektedir.”

    YanıtlaSil