14.4.12

GDO\'lu ürünlere dikkat!


GDO\'lu ürünlere dikkat!


Genetiği değiştirilmiş ürünler, sofralarımıza daha çok girmeye başladı.

Ancak bu ürünler hiç de masum değil. "Genetiği değiştirilmiş ürünler" insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor.

Ankara Onkoloji Hastanesi Prof.Dr. Olcay Kandemir, "GDO'lu soya kanser yapıyor, çeşitli hastalıklara neden oluyor. Allerji en önemli, ilk ortaya çıkan da allerji. Özelikle çocuklarda bunun etkileri daha fazla." dedi.


Yapılan araştırmalar, bu ürünlerin zararlarını ortaya koyuyor.

Kandemir, "Hayvan çalışmalarında özellikle karaciğer ve böbrek çok ciddi hasarlar meydana getirdiği gösterilmiş GDO'lu ürünlerle beslenen hayvanlarda. Özellikle böbrek ve karaciğer hasarı ama diğer bütün organlarda da değişiklikler olduğu anlaşılmış yani bu yayınlanmış bilimsel makalelerle gösterilmiş bunun zararları." dedi.

Bu ürünlere karşı en önemli tedbir, bilinçlenme ve yasal çalışmalar. Uzmanlara göre, 2010 yılında çıkarılan Biyogüvenlik Kanunu oldukça önemli.

Kandemir, "Bu çok büyük bir başarı, yani bu kanun kullanılmalı, bu kanunun işlenmesi sağlanmalı ve kontroller gerçekleştirilmeli ve gerekiyorsa ilave kanunlar çıkarılmalı." dedi.

Ancak yine de bu alandaki gelişmelerin sıkı takip edillmesi gerekiyor.

Ziraat Mühendisi Dr. Nezaket Cömert, "Biyoteknolojinin üzerinde çeşitli araştırmaların özellikle bütün bilim dallarının ortak çalışmaları sonucunda bu araştırma sayılarının arttırılması gerektiği ve ne kadar çok araştırma yaparsak o kadar çok avantajları ve dezavantajları üzerinde bu teknolojinin bilgi sahibi oluruz diyorum." dedi.
Kaynak;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder