5.2.24

Tereyağı Tarihi

 


TEREYAĞIN TARİHİ           ==================




Hazırlayan ve yazarı:  

Bilhan Akkaya 



Tereyağı ve peynir; başlangıçta sütten elde edilen tek üretimdi. MÖ 3.500 yıllarından itibaren hayvancılık yapılan köyler, tereyağı üretimi hakkında bilgi sahibiydi.


Tereyağı; Moğollar, Keltler veya Vikingler gibi bazı kültürler tarafından çok değerli görülen bir üründü. Bu toplumlar; hayvancılık yaptıkları ve yerleştirdikleri yerlerde tereyağı yapım ve tüketim bilgisini çevrelerine aktarıyorlardı. 


Tereyağı; Arjantin, Paraguay ve Uruguay'da belirli laktik bakteriler tarafından üretilen biyolojik olgunlaşma ile insan tüketimine uygun olarak düşünülen aşağı yukarı katı bir emülsiyondu. 


Mezopotamya'da MÖ 3.000’li yıllarda tereyağı zaten biliniyordu, yemeklere daha iyi tat vermek için kullanılıyordu. Kazara süt kremasının (süt üzerinde biriken yağ), tereyağına yol açmış olması çok mümkündür; bu yüzden tereyağı ilk süt ürünlerinin işleme girişimlerinde üretilmiş ve kullanılmış olabilir, belki de MÖ 9000 ile MÖ 8000 arasında Mezopotamya bölgesinde ilk tereyağı yapılmış olabilir. İlk tereyağı, o zamanlar evcilleştirilmiş olan koyun veya keçi sütünden yapılmış olabilir. 


Tereyağı; Vikingler ve Keltler (Kuzey Avrupa) tarafından çok takdir ediliyordu, bu nedenle Romalılar ve Yunanlılar bunu barbar bir ürün olarak görüp diyetlerine dahil etmedi. Bunun sebebi belki de; tereyağını, Akdeniz gibi sıcak bir bölgede uzun süre muhafaza edememekti. 

1870'te Fransız kimyager Hippolyte Mège- Mauries'in icadı margarinin ortaya çıkışı; insanlar arasında daha düşük maliyetle tereyağı dağıtılmasını mümkün kıldı. 


Tereyağı o kadar yüksek bir değere ulaştı ki Charlemagne imparatorluğu sırasında; sığır sahipleri, çok az miktarda tereyağı üretebilmişti. Üretilen bu az miktardaki tereyağı sadece önemli kutlamalar için kullanılıyordu. 


Dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla tereyağı üreten ve tüketen Hindistan, süt üretiminin neredeyse yarısını ghee adı verilen tereyağının yapımına ayırmaktadır.


TEŞEKKÜRLER:BİLHAN AKKAYA HOCAMIZA


Ayhan usta notu:
Sağlıklı Gıda Platformu üyesi  olarak:

HAYATIMIZDA GUZEL ŞEYLERDE OLABİLİYOR,
ANCAK ÜLKEMİZ BÜYÜK KENTLERDE YAŞAYAN BİLİR,KONUŞMALARIMIZ HEP KATKILAR VE AROMATİK RENKLENDİRİCİLER  OLUNCA
SAFLIK DERECESI YÜKSEK TUM GIDAKAR DİKKATİMİZDEN KAÇMIYOR.
Günümüzde piyasanın pastörize tereyağı 
Su ve aromatik katkılarından erittiginizde Su kaybı en az %40 oranında dır.

SPONSORUMA TEŞEKKÜRLER 



ARŞİV YAZIMIZA ULAŞMAK İÇİN
 LİNK AŞAĞIDADIR TIKLAYINIZ LUTFEN:



https://ayhanmansuroglu.blogspot.com/2023/08/tereyag.html?m=1


PIYASADA SATILAN TEREYAĞI 


2 yorum:

  1. SEVGİLİ AYHAN TEREYAĞININ TARİHÇESİNİ OKURKEN O ZAMANKİ İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİNİN YÜKSEKLİĞİNİ KISKANMAMAK ELDE DEĞİL! DAHA MARGARİN BULUNMAMIŞ! HERŞEY DOĞAL! GERÇİ BİZİM NESİL BELLİ BİR YAŞA KADAR HEP TABİİ BESLENDİ.. SANA VE BİLHAN HOCAYA TEŞEKKÜR EDİYORUM SAĞ OLUN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler efendim. Bazen değişen kalemler üstün düşünceler olmasına iyidir... Eksik olmayınız

      Sil