3.2.25

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR VE BESIN DEĞERLERİ

 








ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR 

  • 10 ADET ENGINAR
  • 1 KAHVE FİNCANI BEZELYE
  • 1 ADET HAVUÇ(KÜP DOĞRAYINIZ)
  • 1 SU BARDAGI ZEYTİNYAĞI 
  • 1Y.KAŞIĞI UN
  • 1ADET LIMONUN SUYU
  • 1ADET K.SOĞAN İNCE DOĞRANACAK 
  • TUZ
1/2 DEREOTU Servis esnasında üzerine verilecek.
 
Tencerede yağı sırası ile soğan havuç bezelye kavurulduktan sonra un ilavesi  ile kısa süre kavurup 1,5 litre su ve enginarları birlikte 10 dakika kaynasın ocağı kısarak kısık ateşte piştikten sonra soğuk olarak dereotu ile servise ederek tüketilir 


Enginar yararları 


İçeriğinde bulunan silimarin ve sinarinin antioksidanları ve toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur.


Karaciğer dostu olarak bilinen enginar neye iyi gelir sorusu en çok karşımıza çıkan sorular arasında bulunur. Lezzetli yemekler tüketirken sağlıklı beslenmeyi de geri plana atmak istemeyen kişiler için enginarın faydaları 

  • Enginar lezzetinin yanı sıra antioksidan açısından da oldukça zengin bir ilkbahar sebzesidir. Bu yüzden metabolizmanın güçlü ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile serbest radikal hücrelerine karşı savaşarak kanser riskinin azalmasında yardımcı olur.
  • Enginarın içeriğinde bulunan HDL ve omega -3 yağ asitlerinin kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu noktasında araştırmalar bulunmaktadır. Bu yüzden kalp sağlığı için de faydalı bir sebzedir.
  • Enginarın en bilinen özelliği karaciğere iyi gelmesidir. İçeriğinde bulunan silimarin ve sinarinin antioksidanları ve toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Bağırsakların daha sağlıklı ve düzenli çalışmasında yardımcı olur. Böylelikle hazımsızlık ve kabızlık gibi problemler kişilerin hayat kalitesini düşürmez. Ancak fazla tüketim ile tam tersi olabilir.
  • Lif açısından da zengin olduğu için kilo vermek isteyen kişiler tarafından diyet ve sağlıklı beslenme süreçlerinde tüketilebilir.
  • Enginar folik asit açısından zengindir. Bu yüzden hamile kadınlar tarafından tüketilmesi önerilir.
  • Mineral içeriği bulunan enginar kemik sağlığının korunmasına fayda sağlar.
  • Fosfor içeriği ile zihinsel faaliyetlerin daha sağlıklı çalışmasını destekler. Bu yüzden gelişme çağındaki çocuklarda tüketilmesi önerilir.






Enginar Zararları


Sağlık dostu enginarın yan etkileri de kişiler tarafından merak edilen konuların arasında yer alır. Enginarın doğru dozda tüketilmesi ile vücutta herhangi bir tepkime meydana gelmez. Ancak fazla tüketilmesi istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunlardan en bilinenleri gaz, karın şişliği ve ishaldir. Bunun yanı sıra enginar hassasiyeti olan kişiler de bulunabilir. Bu kişiler de enginar tüketiminde dikkatli olmalıdır. Aksi halde fazla tüketildiği takdirde alerjen hassasiyeti olan kişilerde boğazda şişme, deride dökülme ya da kaşıntı meydana gelebilir.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://ayhanmansuroglu.blogspot.com/search/label/YARI%C5%9EMA%20G%C3%96RSELLER%C4%B0?m=1

8.9 ve 10.MUTFAK GÜNLERİ RESİMLER VE DİPNOT

  Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Sn.Yalçın MANAV 'dan Ödüllerimi alırken. Sevgili  Ziyaretçi; BU BAŞARILAR SADECE ...