4.12.11

HİNDİ CİĞERİ TAVA,ARNAVUT CİĞERİ







**HİNDİ CİĞERİ TAVA**

6 KİŞİLİK



*1 Kg. HİNDİ CİĞERİ
*1 Su Bardağı AYÇİÇEK YAĞI
*1 Su Bardağu UN
*1 Tatlı kaşığı KİMYON
*1 Tatlı Kaşığı PUL BİBER
*1 Tatlı Kaşığı TUZ

**Hindi Ciğerini öncelikle Kuşbaşı doğrayıp,yıkayarak
süzgece alınız.

**Tavada yağı kızdırıp süzülen ciğeri Un'a bulayarak
elekte veya iki avucumuzda fazla ununu eleyip/silkeleyip
kızgın yağda kızartınız,Tuz,pul biber ve kimyonu'da
ilave ederek sıcak iken karıştırınız.

**Hindi ciğeri cabuk pişmekte olup yumuşaktır,tavada fazla
kaldıkça kuruma yapar,3 dakika pişirim ile yeterlidir.



(Yardımcım ve sağ kolum ERCAN usta


**GARNİTÜR VE TABAK DÜZENİ**



*Soğan piyazı,domates,biber söğüş ile servis edebilirsiniz.

**SOĞAN PİYAZI İÇİN**

*2 Adet KURU SOĞAN
*1/2 Demet MAYDANOZ
*1T.Kaşığı KİMYON
*1T.Kaşığı PUL BİBER
*1Y.Kaşığı SUMAK

*Kuru soğanı halka olarak ve incecik,maydanozuda ince doğruyoruz,
baharatları ile çok ezmedenhafif ufalayarak karıştırıp servis edilebilir.
*Sumak tuzlu olabilir o açıdan tuz yazmıyorum,SUMAK olmadığı yerde
Limon kullanabilirsiniz ama Sumak tadını alamazsınız.
Afiyet olsun

**YEMEK İSTANBUL CATERİNG SERVİSİ mutfaklarında
ve imkanları ile Ayhan usta tarafından hazırlanmıştır.








KARNABAHAR PANE

**KARNABAHAR**



(KIŞ SEBZESİ)

*Kış mevsinin yegane sebzesi Karnabahar birçok yemeklerinden
en lezzetlisi,en çıtırı ve en güzel meze yemeklerinden biri olan
KARNABAHAR PANE kış aylarında tüketilmelidir.

*1 Adet KARNABAHAR
*2 Su Bardağı AYÇİÇEK YAĞI
*6 Adet YUMURTA
*1 Su Bardağı UN
*1 Şişe SODA SUYU
*1 Y.Kaşığı TUZ(Katalizör için)
*1 Y.Kaşığı TUZ(Haşlama Suyu için)
*1 K.Fincanı LİMON SUYU(Haşlama suyu için)


**KARNABAHAR çiçek olarak ayıklayınız ve yıkayıp süzgece alınız.

**Tencereye 2 Litre su,1 K.Fincanı Limon suyu ve 1 Y.Kaşığı
Tuzu ilave ederek,Kaynadıktan sonra Karnabaharları
yarı pişmiş olarak ön haşlama yapalım,ve süzgece alalım.

**Oval tencere veya olmadığı yerde çelik tencerede Yumurtaları tel yardımıyla
iyice çırpalım Tuz ve Bir bardak un\'un yarısını yumurtalara ilave edelim
10 saniye çırptıktan sonra Soda suyunuda ilave ediniz, ve Boza kıvamında
olan bu katalizör\'e(sos) kalan un ile karnabaharları unlayıp tamamını
sos\'a bulayınız.

**Geniş bir tavaya yağı boşaltıp iyice kızdıktan sonra sos içindeki
Karnabaharları tek tek iki yüzünüde kızartarak,ister soğuk veya
isterseniz sıcak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA



ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


2 Su Bardağı PİRİNÇ
1 Adet KURU SOĞAN
4 Diş SARIMSAK
1 Fincan ÇAM FISTIĞI
1 Ç:Bardağı KUŞ ÜZÜMÜ
1 T.Kaşığı KURU NANE
1 T.Kaşığı TOZ ŞEKER
1 Y.KAŞIĞI TUZ
1 T.Kaşığı YENİBAHAR
1 Ç.KAŞIĞI KARABİBER
0,5 Kğ. ASMA YAPRAĞI(Salamura veya Taze)
1/2 Demet DEREOTU
1 Su bardağı ZEYTİNYAĞI (sızma tercihimdir)




*Yaprakları kaynayan sudan geçirip soğuk suya alalım.
Salamura yaprağı çok tuzlu olursa bılık suda bir süre bekletip 1-2 kez suyunu
değiştiriniz.

*Pirinci yıkayıp süzgece alalım,
*Teflon veya çelik tavada yağı yakmadan kızdırıp, Çam fıstığını pembeleşinceye kadar
yakmadan kavurup ince doğranan soğanları ve sarımsakları ilave edip az daha kavurup
pirinci de10 dakika kısık ateşte kavurunuz Tuz,şeker,kuş üzümü,kurunane\'yide ilave edip
5 dakika daha kavurup kaynamakta olan sudan 1,5 su bardağı SU
ilave ederek ateşini iyice azalıp suyu çekilinceye kadar(10 Dk.) bekletiniz
Sarılacak sıcaklığa gelince İnce doğranmış dereotu ve baharatları ilave edip
karıştırarak Baş parmak kalınlığında sarınız.
**PİŞİRME AŞAMASI**
*Tencere zeminine 10 adet yaprak serip üzerinede düzgün şekilde
sarılan dolmaları diziniz,tamamı bittikten sonra üzerlerine bir adet Porselen
tabağı oturtup,sarmaların üstünü örtecek kadar su ilave ederek
kaynayıca ateşini kısıp 3o dakika kısık olarak pişiriniz.


ÖNEMLİ NOT :
Sarma piştikten sonra pirinçlerin tane,tane kalması
için tencerenin suyunu boşaltınız.
Mümkün oldukça kısık ateşte pişirilirse dağılma olmaz.
Soğuk Servis önerilir.
Afiyet olsun
A.M.O/02.01.2010

İÇLİ KÖFTE





İÇLİ KÖFTE İÇ HARCI

0.5 Kg...........DANA KIYMA(Az yağlı)
3 Adet...........KURU SOĞAN(ince Doğranacak)
4 Diş.............SARIMSAK(İnce doğranacak)
1 Demet........MAYDANOZ(İnce doğranacak)
0.2Kg............İÇ CEVİZ(Mercimek tanesi iriliğinde doğranacak)
1 Y.Kaşığı.....TUZ
1 T.Kaşığı......KARABİBER(Taze çekilmiş)
1 T.Kaşığı......PUL BİBER(Arzuya bağlı)

Kıymamızı bir tavada 2 yemek kaşığı su ile kavurup,su tamamen çekildikten sonra,
Soğan ve Sarımsak ilave edilerek pembeleşinceye kadar ve suyu çekildikten
sonra diğer tüm malzemeleri ilave ederek içli köftenin içlerine doldurabilirsiniz.
CEVİZ Kullanımı isteğinize bağlıdır,ancak kullanıldığındada lezzet katacaktır.




KÖFTEMİZ OYULURKEN


KÖFTEMİZ DOLDURULURKEN






İÇLİ KÖFTE DIŞ HARCI


0.5 Kg............KÖFTELİK BULGUR
0.25Kg...........KÖFTELİK ET(Sinirsiz ve yağsız Dövme veya 3kez çekilmiş KIYMA)
1 T.Kaşığı.......TUZ
1 T.Kaşığı.......PUL BİBER
1 T.Kaşığı.......KİMYON
1 Y.Kaşığı,,,,,,KURU FESLEĞEN

Bulguru bir Su bardağı su ile ıslayınız yarım saat sonra , et haricindeki
tüm malzemeleri ilave ederek su ile nemlendirip
bulgur yumuşayana kadar yoğuralım,etide ilave edip et
harçta kaybolana kadar yoğurunuz.

*Harçımızı avcumuzun içinde İşaret parmağı yardımı ile oyarak kavurduğunuz kıyma ile
içini doldurup hafifçe büzercesine,nemlendirilmiş kapatıp iki avuçlarınız yardımı ile
düzenleyiniz.

**DIŞ HARCIMIZ GEVŞEK OLURSA 2 YEMEK KAŞIĞI UN
İLE KIVAM AYARLAMASI YAPILABİLİR.

***BU HARCIMIZ 15 ADET İÇLİ KÖFTE ÇIKARMAKTADIR.


KIZARTILAN İÇLİ KÖFTE

SON AŞAMA :(kızartmak için) BOL YAĞDA KISIK ATEŞTE DIŞI YANMADAN KIZARTILMALIDIR.


HAŞLANMIŞ İÇLİ KÖFTE

Haşlamak için derin bir tencerede Tuzlu kaynayan suda 5 dakika Kaynatılmalıdır,ve
Sarımsak,Zeytinyağı ile servis edilebilir.
Ayhan MANSUROĞLU/26.09.09







ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMA














PAZI SARMA(ZEYTİNYAĞLI)
 
  2 Demet...........PAZI
1 Su Bardağı....ZEYTİNYAĞI(SIZMA OLABİLİR)
2 Su Bardağı....PİRİNÇ(ARZU EDİLİRSE BULGUR OLUR) 
1 Tatlı Kaşığı....DOMATES SALÇASI 
1/2 Demet........MAYDANOZ(Yaprak ksımı ine Doğranacak)
1 Adet..............KURU SOĞAN(İnce doğranmış veya Rendelenmiş) 1 Kahve Fincanı.NAR EŞKİSİ (Veya 1 Adet limonun suyu)
5 Diş................SARIMSAK(Dövülmüş veya Rendelenmiş) 
1 Tatlı kaşığı.....KURU NANE
1 Tatlı kaşığı.....PUL BİBER 
1 Yemek kaşığı TUZ 
1 Tatlı kaşığı.....TOZ ŞEKER

PAZI Haricindeki tüm malzemeleri karıştırınız. Yarım tencere kaynayan suya,yıkadığınız Pazıların diplerinden tutarak kaynayan suda tahmini 5 saniye bekleterek,diyer tarafta ayrı tenceredeki Soğuk suda soğutup süzgeçte tutunuz.Daha sonra yaprakları yırtmadan diplerini kesiniz, ve dipler başka yemeklerde kullanılabilir. Yaprakları düz zeminde içleyip yuvarlayıp,tencereye diziniz. Tamamı bittiğinde üzerine porselen bir tabağı koyarak,ve tabak seviyesine kadar su ilave ederk kısıkö ateşte 3o dakika pişirerek servis edebilirsiniz. Zeytinyağlı olmasından ötürü Soğuk Tüketilir,arzu edilirse ılık olarakta servis edilebilir.Koyu cacık veya Yoğurt ile tavsiye ederim. AYNI TARİFİ Tavuk veya dana  kıyması ilede deneyebilirsiniz. PAZI YAPRAKLARINI ZİYAN ETMEMEK İÇİN FARKLI BOYLARDA YAPABİLİRSİNİZ. AFİYET OLSUN AMO 

PAZI FAYDALARI:

Pazı, lifli içeriği nedeniyle sindirim sisteminin dostu bir besin olarak ön plana çıkmaktadır. Hazmı kolaylaştırmada, sindirim sistemini çalıştırma ve kabızlığı önlemede rahatlıkla kullanılabilir. Bu özellikleri nedeniyle gaz sorununa da yol açmayan pazı, emziren anneler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Pazı özellikle de pazı suyunun tüketilmesinin damar sertliğinin giderilmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Pazı kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve C Vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple kemikleri güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanında saçların canlı görünmesi ve dişlerin güçlenmesin de rol oynar. Pazının tüketilmesi ya da suyundan saç maskesi yapılması saç sağlığı bakımından faydalı olabilmektedir.
Pazı, çocuklar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Çocuklarda özellikle kemiklerin büyümesi ve gelişimine yardımcı olur.
100 gram pazıda yaklaşık olarak 3.0 mg demir bulunmaktadır. Kırmızı kan hücresi üretimini desteklediği için kansızlık yaşayan kişilerin pazı tüketmesi olumlu sonuçlar vermektedir.                    
Kalp krizi riskini önlemede rol oynar. Pazıda, roka, kırmızı pancar ve fesleğen de olduğu gibi nitrat bulunmaktadır. İçeriğindeki nitrat sayesinde kanın pıhtılaşmasını önleyen pazı kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Pazı antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliğinin olması kansere karşı koruyucu olduğunu gösterir. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder.
A, C, D ve K vitaminleri bakımından zengin olan pazı, bu özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle mevsiminde pazı tüketilmesi kış hastalıklarına karşı koruyucu kalkan vazifesi görür.
Demir eksikliği; halsizlik, sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon sorunları ve ilgisizlik gibi belirtilerle kendini belli edebilir. İçeriğinde bulunan demir nedeniyle pazının, demir eksikliğini önleyici özelliği olduğu bilinmektedir. Bu nedenle pazı tüketimi; halsizlik, depresyon ve yorgunluğa iyi gelir.
Pazı tüketimi, vücuttaki bazı deri hastalıklarına iyi gelebilir.
Pazı, basur yani hemoroid rahatsızlığına iyi gelir.
İdrar söktürücü özelliği olan pazı, özellikle idrar yolu iltihabına iyi gelmektedir.
Pazının içeriğinde yüksek miktarda beta karoten bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde göz sağlığına iyi gelir.
Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Pazının tüketimi, diyabet hastalığına iyi gelir. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Diyabet riski altındakiler ya da diyabet hastası olanlar mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelidir.
Pazı, iyi bir folik asit deposudur. Anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir gelişiminde hayati rol oynayan fosik asit ihtiyacının karşılanması için gebe kadınların pazı tüketmesi önerilmektedir.

100 gram pazı

Kalori 22 kcal Günlük Değer: %1.1
Lif 1.7 g Günlük Değer: %6.8
Karbonhidrat 2.7 g Günlük Değer: %0.9
Protein 1.4 g Günlük Değer: %2.9       
Yağ 0.3 g Günlük Değer: %0.4
Kolesterol 0.0 mg Günlük Değer: %0.0
A Vitamin 477.0 IU Günlük Değer: %9.5
C Vitamin 28.3 mg Günlük Değer: %47.2
Potasyum 233.0 mg Günlük Değer: %6.7
Kalsiyum 110.0 mg Günlük Değer: %11.0
Demir 3.0 mg Günlük Değer: %16.8













REZENE

KURU REZENE


Bu bitkimizin faydaları o kadar çoktur ki anlatmak,yazmakla
bitmeyecek gibidir,faydalarınıda öğrenmek isterseniz aşağıdaki
belirttiğim siteden tüm yararlarını öğrenebilirsiniz.

www.50mucizebitki.com


TAZE REZENE

Rezene bulgur tanesi iriliğinde kuru bitkidir özellikle
Poğaçalar,Tuzlu Pastalar,Ekmekler,Yağlı çörekler,Börekler
ve tüm tuzlu hamurlarımızda kullanmanızı tavsiye ederim.
Hamuru yoğurma hazırlığındayken,2 Yemek kaşığı
rezeneyi öğüterek,döğerek serpiştirip yoğurunuz,bununla
birlikte çok süper lezzetin ortaya çıktıgını göreceksiniz.
A.M.O

MÜSAN

ÖNERİLERİM'deki amacım Çalıştığım kişiler veya Üretim kalitesini yaymaya çalışmak,
her zaman kalite ve insan sağlığı ön planda olmak üzere kullandığım hammadde'yi
tanıtmak başlıca düşüncelerimdir.
BAHARAT KALİTESİ VE ÜRETİMDEKİ İNSAN SAĞLIĞI POLİTİKASI ÖN PLANDADIR.

https://ayhanmansuroglu.blogspot.com/search/label/YARI%C5%9EMA%20G%C3%96RSELLER%C4%B0?m=1

8.9 ve 10.MUTFAK GÜNLERİ RESİMLER VE DİPNOT

  Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Sn.Yalçın MANAV 'dan Ödüllerimi alırken. Sevgili  Ziyaretçi; BU BAŞARILAR SADECE ...