3.12.11

REZENELİ,PEYNİRLİ KOL BÖREĞİ


HAMURU AÇARKEN

250 gr. KEPEK UNU
750 gr. BUĞDAY UNU
1 Tatlı kaşığı REZENE(Taze ööğütülmüş)
2 Demet MAYDANOZ(Yıkanmış,ince doğranacak)
0,5Kg PEYNİR VEYA LOR PEYNİRİ
250 gr. Tereyağı veya Ayçiçek yağı(Tercihinize bağlı)
1 Yemek kşğ TUZ
1 Yemek kşğ TOZŞEKER
20 GR. YAŞ MAYA(1/2 Kibrit kutusu kadar)


YAĞLAYIP,PEYNİRİNİ VERİYORUZ

Her iki unuda karıştırıp havuz düzeni yapıyoruz.
Mayayı suda eriterek,Tuz,şeker ile beraber hamura katarak alabildiyince
su ile yoğuracagız,hamurumuzu 7 Adete bölerek üstü nemli
bezle örtülerek 30 dakika dinlendirilir.

Tepsimizin zeminin yağlayınız,sonrasında oklava yardımıyla
yufkamızı açarak resimde görüldüğü gibi önceden hazırladığınız Peynir ve Maydanoz karışımını açtığınız yuıfkaya serpiştirerek,2 kaşık yağı yufkaları
bulandırarak,yuvarlayıp tepsimize yerleştiriniz..Kalan yağı böreklerin üzerine
yayarak dökünüz.

Fırınımız 150o (150 derece)ayarlanarak ısındaktan sonra tepsiyi yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz..

Böreğimiz fırından çıktıktan heme sonrasında hafifçe soğuk su serpiştiriniz.
15 dakika sonra servis edebilirsiniz.


Böreğimizin Tepsiğe döşenmiş Çiğ görünümü

REZENE:Özellikle Hamurlu yiyeceklere özel bir tat vermektedir,vereceği
lezzet eminim sizler tarafınızdanda beğenilecektir.
REZENE Arpa tanecikleri kadar ve görünümünde olan havanda taze dövülerek elde edilir ve tüm tuzlu çöreklere verebilirsiniz.

Böreğimizin son pişmiş görünümü

BAHARAT'TA KALİTEYİ DENEYİNİZ.

Tavuk suyu çorba MİZAH

1.12.11

ZAHTER SALATASI

 


Zahter Salatası veya Kekik Salatası

Zahter Arapça'da gelen KEKİK adıdır.
Hatay yöresinde Taze olanına genelde ZAHTER 
diyoruz...








100 gr. Yeşil Zahter 
10 Adet Yeşil Taze SOĞAN 
2 Adet Yeşil Taze SARIMSAK
 1/2 Dmt. MAYDANOZ
 1 Fincan NAR EKŞİSİ 
1 Çay Bardağı ZEYTİNYAĞI 
2 Adet DOMATES(kabuğu soyulmuş) 
Tuz 1 Yemek kaşığı BİBER SALÇASI(Acı veya Tatlı Arzunuza baglı) 

 *Önce Zahterin yapraklarını kirden ve sert saplarından arındıralım,bol suda yıkayıp süzgece alıyoruz. *Taze Soğan,Sarımsak,maydanoz yaprakları,ve domates yıkanıp kirden arındırılıp mümkün olduğunca ince doğranarak diğer malzemelerle birlikte dilediğiniz oranda Tuz ilave edip karıştırarak servis edebilirsiniz. 

 *ZAHTER özellikle Yeşil olarak Mart,Nisan,Mayıs aylarında bulunmaktadır ve yöresinde kurutularak veya dondurularak,ayrıca bir kavanozda Zeytinyağı ilavesi işle muhafaza edilmektedi

*ZAHTER HATAY yöresinde Doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitki olup aşağıdaki detaylarıda gözden geçirmenizde yararlar vardır. 

 ZAHTER Tarifimiz Benden,YEMEK İSTANBUL mutfağında tarafımdan tarife uyularak hazırlanmıştır. YEMEK İSTANBUL Yön.Kur.Bşk.Sn.HÜSEYİN BOZDAĞ'A Teşekkürlerimle. 

Ayhan MANSUROĞLU  




Aşağıdaki sağlık bilgileri MAİLCE'den derledim 

  ZAHTER Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştiriyor, sinirleri güçlendiriyor. Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor… Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor… Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır. Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yabani olarak yetişir. İki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanımı daha yaygındır. Faydaları; Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını giderir. İştah açar. Sinirleri kuvvetlendirir. Bağırsak hastalıklarında iyileştiricidir. Böbrek hastalıklarında koruyucu görevi vardır. Mesane ağrısını dindirir. Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir. Mikrop öldürücüdür. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. İdrar söktürür. Mantar şikayetlerine karşı faydalıdır. İpucu: Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyun. Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak tatlandırıp içebilirsiniz. Not: Yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir. TOKSİNLERİ ATIN Vücudunuzdaki toksinleri atmak, karaciğer yağlanmasını önlemek için maydanoz ve limon kürü uygulamasını deneyebilirsiniz. Bu karışımı uygulamaya başladıkatan kısa bir süre sonra kendinizi çok zinde hissedecek, cildinizdeki değişimi 2 günde fark edeceksiniz. 15 sap maydanoz, 2 yemek kaşığı taze limon suyu ve yarım bardak suyu blendırdan geçirerek her sabah kahvaltıdan 15-20 dakika önce için. 15 gün boyunca her sabah bu karışımın içilmesi gerekmektedir. LEKELERİ YOK EDİN Yaşlanmadan kaynaklı kahverengi lekeler, normal cilt lekeleri ve güneş lekelerinden evde hazırlayacağınız maskelerle kurtulabilirsiniz. Bir limonun suyunu sıkarak içine iki çorba kaşığı bal ve 60 gram yoğurt ilave edin. İyice karıştırarak krem kıvamına gelen karışımı lekeli bölgelere masaj yaparak sürün. Bu uygulamayı haftada en az bir defa uygulayın. Bir süre sonra lekelerin azaldığını ve zaman içinde kaybolduğunu göreceksiniz. ============================== 

HERKESE SAĞLIKLI YAŞAM DİLİYORUM/AYHAN 





SOYA SOSLU TAVUK

2 Adet.............. Tavuk Göğsü(Yaklaşık 800 Gr.)
1/2 Ç.Bardağı... Soya Sosu
1/2 Ç.Bardağı...,Yoğurt
1/2 Ç.Bardağı....Ayçiçek yağı
1Çay Kaşığı........Karabiber
1Çay Kaşığı........Pul Biber
1Çay Kaşığı........Kekik
2Tatlı Kaşığı.......Tuz
1Çay Kaşığı........Toz Zencefil
1Adet................Kuru Soğan(Rende)
2Su Bardağı.......Sıvı Yağ (kızartmak için)


Derin bir kapta Tavuk ve Kızartma yağı haricindeki
tüm malzemeleri tel yardımıyla çırparak karıştırınız,JÜLYEN
olarak doğradıgınız tavuklaru hazırladıgınız karışıma
marina edip buzdolabında 8 saat dinlendiriniz.
2 Bardak sıvıyağı tavada kızdıktan sonra kızartıp
süzgece çıkarıp servis edebilirsiniz.
A.M.O

ELMA TATLISI


 





Eklenme Tarihi:2008-12-25


E L M A T A T L I S I


5 Adet iri.......ELMA
1 Kg..............TOZ ŞEKER
6 Su Bardağı S U
10 Diş............KARANFİL
½ Adet..........LİMON'un suyu
½ Poşet........KREM ŞANTİ(KAYMAK OLABİLİR)
1 Y.Kaşığı.....ANTEP FISTIK

Elmaların bütün olarak oyacak yardımıyla tam
yuvarlak içini çıkarıp kabuklarını soyalım,
küçük bir çelik tencerede Toz şeker,su,
karanfil,limon suyu ve yıkadıgınız Elmalarıda
koyup önce 10 dakika har ateşte kaynatıp
akebinden kısık ateşte 50 dakika pişiriniz.
Elmaların sığacağı Borcam'a koyup 180derecede
15 dakika fırınlayınız.
Soğuduktan sonra boşluğu Vurulmuş şanti veya Kaymakla doldurup yeşil fıstıkla servis ediniz.

A.M.O.25.12.2008
Elma tatlısı


ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA PİLAKİ







6 KİŞİLİK

* su bardağı BARBUNYA FASULYESİ
*1 Çay bardağı ZEYTİNYAĞI
*1 adet KURU SOĞAN(İnce Doğrayınız)
*1 adet HAVUÇ(Küçük zar iriliğinde doğrayınız)
*1 adet PATATES(Küçük zar iriliğinde dorayınız)
*5 Diş SARIMSAK(İnce doğrayınız)
*1 T. kaşığı TOZ ŞEKER
*3 Adet DOMATES(Kabuğu soyulmuş,ince doranmış)
*3 Adet SİVRİ BİBER(küp doğranacak)
*1 Y.Kaşığı TUZ
*1 Adet. LİMON



HAZIRLANIŞI
===========
**Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gün önce ıslanmalıdır.

** Isladığın Barbunya fasulyesini 5-6 kere yıkayınız ve üstünü 2 parmak
geçecek kadar Su ve Limonun suyunu sıkıp kabuğunuda üzerine koyup
kaynamaya başlayınca ateşini azaltarak kısık ateşte haşlayınız.Köpük
verdikçe kevgirle alınız.


** Diğer tencereye Yağ kızdıktan sonra sırasıyla Soğan,Sarımsak
kavrularak Havuç,Sivri biber,Domates de suyunu çektikten sonra
Su bardağı su ile Barbunya , Patates,Tuz,Şeker ilave ederek
Patates piştikten sonra ocağı kapatınız.


**Soğuk olarak tüketilir ince doğranmış Maydanozu üzerine
serpiştirip,1/4 lİmon ile servis ediniz.


**DAĞILMAMASI AÇISINDAN HAFİF ATEŞTE PİŞİRİNİZ.



*SİTEMİZDE YAYINLANAN TÜM YEMEK TARİFLERİM,MALZEME VE ÖLÇEKLERİ TAMAMEN TARAFIMDAN DENENMİŞTİR.

YEMEK DEMO'LARI "YEMEK-İSTANBUL" DESTEKLERİ İLE VE
YEMEK-İSTANBUL MUTFAKLARINDA HAZIRLANMIŞ VE UYGULANMIŞTIR.

Sayın HÜSEYİN BOZDAĞa Teşekkürlerimle
Ayhan MANSUROĞLU

İNCİR TATLISI,İNCİR REÇELİ




20 Adet YEŞİL İNCİR(Körpe,kabukları soyulabilir veya soymayabilirsiniz)
5 Diş KARANFİL
750 Gr. TOZ ŞEKER
1/4 Ad. LİMON





İNCİRİ 3 KEZ YIKAYIP SÜZELİM,TENCEREYE TÜM MALZEMELERİ
KOYARAK 1 LİTRE SU İLE,KAYNATALIM VE KAYNAMAYA BAŞLADIKTAN
HEMEN SONRA KISIK ATEŞTE 30 DAKİKA PİŞİRDİKTEN SONRA
SOĞUTUP KAVANOZLARDA MUHAFAZA EDEREK DİLEDİĞİNİZDE
CEVİZ İLE SERVİS EDEBİLİRSİNİZ.
AMO/17.08.09

https://ayhanmansuroglu.blogspot.com/search/label/YARI%C5%9EMA%20G%C3%96RSELLER%C4%B0?m=1

8.9 ve 10.MUTFAK GÜNLERİ RESİMLER VE DİPNOT

  Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Sn.Yalçın MANAV 'dan Ödüllerimi alırken. Sevgili  Ziyaretçi; BU BAŞARILAR SADECE ...