1.12.11

ARAP KÖFTE(HATAY)



























 


 **Hatay'ın lezzetli yemeklerinden bir sunum, ** ARAP KÖFTE **

*10 KİŞİLİK* (SON GÖRÜNÜM)SERVİS DURUMU **ARAP KÖFTE** *250 GR.(1kase) KÖFTELİK İNCE BULGUR *1 Tatlı Kaşığı KURU NANE *1Tatlı Kaşığı PUL BİBER *1Yemek kaşığı TUZ *1Tatlı kaşığı KURU FESLEĞEN *1Çay Bardağı UN **UN haricindeki malzemeyi 1 Su bardağı SU ile ıslayınız,yarım saat bekletip yoğurunuz ve Unu azar azar yedirerek yoğurunuz, **Harcı ellerinizi hafif nemlendirip küçük köfteler kesiniz ve dilediğiniz görselde yuvarlayınız.(Resimdeki gibi) **Geniş tencereye 3 litre suya 1 y.kaşığı tuz ilave ediniz,kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye atarak 5 dakika kaynatınız.Süzgece alarak aşağıdaki yapmış oldugunuz karışıma sıcak olarak ilave ederek Soğuk veya Sıcak olarak servis ediniz. *500 Gr. ISPANAK *3 Adet KURU SOĞAN *1 T.Kaşığı PUL BİBER(Tatlı veya Acı Arzuya bağlı) *1 T.Kaşığı TUZ *1 Su Bardağı AYÇİÇEK YAĞI veya ZEYTİNYAĞI **Soğanları ince doğrayınız bir tavada yağla kavurup pembeleştikten sonra yıkadığınız ıspanağıda ilave ederek suyu çekilinceye kadsar kavurup baharatlarıda ilave ederek köfteleri bu karışımla birleştirerek servise hazırdır. **Köftelerin karışımını Ispanak yerine değişik katkılarla lezzetlendirebilirsiniz. *KÖZLENMİŞ KAPYA BİBER *DOMATES-BİBER SOSLU *DOMATES SALÇA gibi Afiyet olsun *BU GÜZEL TARİFİMİZ BENDEN, ANCAK İMKANLAR, "YEMEK İSTANBUL CATERİNG SERVİSİ" TARAFINDAN SAĞLANDI VE KENDİ MUTFAKLARINDA HAZIRLADIM, Sn.Hüseyin BOZDAĞ'a teşekkürler.

Ayhan MANSUROĞLU/14.02.2010








PATLICAN TARATOR

PATLICAN TARATOR







1/2 Kg. Süzme Yoğurt

5 Diş Sarımsak (İnce düvülecek)
1/2 Çay bardağı Ayçiçek Yağı
1 Çay kaşığı Toz şeker
1 Tatlı kaşığı Tuz
3 Adet Patlıcan (KÖZLENMİŞ)Közleme imkanı olmayan imkanlarda
patlıcanlar bütün olarak kızartılır.
Patlıcanların kabuğunu sıyırıp ince kıyılıp
ilave edilecektir.
1/2 Demet Dere otu (İnce dogranacak)

HAZIRLANMASI :
Süzme yoğurt,Sarımsak,Tuz,Şeker,Yağ,Oval kase veya çelik tencerede
çırpma teli ile karıştırdıktan sonraDiğer malzemeleride kaşık
yardımı ile karıştırıp servis edebilirsiniz.

PİLİÇ TOPKAPI/TAVUK TOPKAPI




8 PORSİYON

*8 Adet TAVUK BUT(Kemiksiz,parçalamadan ince açınız?
*2 Su Bardağı PİRİNÇ (yıkayıp süzgece alınız)
*1 Adet KURU SOĞAN(ince doğrayınız)
*1 Ç.Bardağı ÇAM FISTIĞI
*1 Ç.Bardağı KUŞ ÜZÜMÜ
*1/3 Demet DEREOTU
*1 Diş SARIMSAK(DÖVÜLECEK)
*1 Ç.kaşığı KARABİBER(taze çekilmiş)
*1 Ç.Kaşığı YENİ BAHAR
*100 Gram MARGARİN veya TEREYAĞ
*1 T.Kaşığı TUZ
*1 T.Kaşığı TOZ ŞEKER

**1 T.Kaşığı Tuz(tavukların iç tarafına serpiştiriniz.)
**1 T.Kaşığı KARABİBER(tavukların iç kısmına serpiştiriniz)


*Tereyağını Tencerede eritiniz,sırasıyla :
Çam fıstığı kavurup pembeleşince Kuru soğan,sarımsak,pirinç
ilave ediniz 10 dakika kavurup,kuş üzümü,tuz,şekeri ilave ediniz,
5 dakika daha kavurupkayn amakta olan SU'dan 2 bardak
ilave ediniz,1o dakika kısık ateşte pişirip,30 dakika
demlendiriniz.

Karabiber,yenibahar ve Dereotu'nuda iç pilava karıştırıp,
önceden tuzlayıp baharatladığınız Tavukların içine
eşit miktarda pay edip yuvarlayınız.(resimde olduğu gibi)


Tepsilere dizerek 1 Bardak su ilave ediniz.
Önceden ısıttığınız fırında 180o ısıda 35 dakika pişiriniz.

SERVİS ÖNERİSİ :
DOMATES.BİBER ve 7x7 PARMAK PATATESGARNİTÜR'ü İLE
VEYA DOMATES,BİBER PATATES PÜRESİ İLE
SERVİS EDİLEBİLİR.
amo/04.01.2010

ZEYTİNYAĞLI PAZI(BORANİ)





1 Kg. PAZI
1 Kahve fincanı ZEYTİNYAĞI
2 Adet KURU SOĞAN
5 Diş SARIMSAK
1 Y,kaşığı TUZ
1 T.kaşığı TOZ ŞEKER
2 Y.Kaşığı PİRİNÇ



Pazıları kirden ve lekelerden arındırıp seçelim,ince doğrayarak
yıkayıp süzgeçe alalım.
Soğan ve Sarımsakları ince doğrayınız.
Tencerede Zeytinyağı kızdıktan sonra Soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar
kavurap pazılarıda ilave ederek suyu çekilinceye kadar kavurunuz,bir bardak sıcak su
ve diğer malzemeleride ilave ederek 15 dakika pişirip soğumaya bırakınız.
Bir kaşık Süzme yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Not:Domates,sivribiber,kapya biberle değişik tat ve görünüm elde edebilirsiniz.
Soğuk olarak servis ediniz.

FESLEĞENLİ BULGUR PİLAVI

 




























  4 Adet.................DOMATES(kabuğu soyulup Küp Doğranacak) 
1 Adet.................CUSKA BİBER(Küp Doğrama) 
2 Adet.................SİVRİ BİBER (Küp Doğrama) 
4 Diş...................SARIMSAK (ince Doğranacak)
1 Adet.................KURU SOĞAN(İnce Doğranacak)
1 Y.Kaşığı...........D.SALÇASI 2 T.Kaşığı...........T U Z
1 KASE...............BULGUR 150 Gram............TEREYAĞ 
1 Y.Kaşığı...........KURU FESLEĞEN veya 1/4 Demet...........KIRMIZI FESLEĞEN


Tencerede önce Tereyağı eritilip suyu çekildikten sonra sırasıyla Soğan,Sarımsak,Sivri Biber,Cuska Biberİ Kavurup Pembeleştikten sonra Domatesi ilave edip suyunun çekilmesinin akebinde Salça ve Tuzuda ilave edip 3 Su Bardağı Kaynayan sudan ilave edip 5 dakika kaynatıp Bulgur ve Fasleğenide ilave ederk 10 Dakika kısık ateşte pişirip 15 dakika demlendirip servis edilebilir. Kaynayan yemeklerde FESLEĞEN Kullanımı Yemekler pişirimine yakın son anlarda verilirse lezzetleri daha güzel oldugu görülecektir,soğuk kullanımlardada iki avucumuzun içinde ovalayarak inceltip daha hoş koku verdiğide görülecektir.
A.M.O./27.08.08



ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA

yaprak_sarma2

10 Adet DOLMALIK BİBER
1 Kase PİRİNÇ(Yıkayıp süzgece alınız)
2 Adet KURU SOĞAN(Çok ince Doğranacak)
1/2 Fincan ÇAM FISTIĞI
1/2Fincan KUŞ ÜZÜMÜ(Ilık suda yıkayıp süzgece alınız)
1 Tatlı KaşığıKURU NANE
1 " " TOZ ŞEKER
1 " " YENİ BAHAR(Dolma Baharı)
1 " " TUZ
1/2 Demet DEREOTU
1Ç.Bardağı ZEYTİNYAĞI
1 Adet DOMATES

Tencereye zeytinyağıkoyup kızdıktan sonra Çam fıstığını
pembeleşinceye kadar yakmadan kavurup Doğranmış soğanları ilave edip tekrar kavurunuz,Pirincide ilave edip 5
dakika sonra Nane,Tuz.Şeker,Kuş Üzümü ilave ederek
diğer tarafta kaynayan sudan 1 Su bardağı ilavesi ile
ateşi azaltarak 5 dakika sonra kapatıp 15 dakika demlendirip
Yeni Bahar ve Dereotu ilavesiyle karıştırıp soğumaya bırakınız.
İçini Çıkarıp Yıkadığınız biberleri doldurunuz,domatesten
ince kapaklar kesip ağızlarını kapatarak önceden 130o ısıtılan
fırında 20 Dakika pişiriniz,soğuduktan sonra servis edilebilir.

BU ZEYTİNYAĞLI İÇ HARCIMIZI TÜM DOLMALARDA VE SARMALARDA KULLANABİLİRİZ.
(Lahana,Yaprak,Pazı,Kara Lahana sarmaları ,Midye içi
Biber,Patlıcan,Kereviz ve birçok istenilen dolmalarda)


A.M.O.

TATLI PATATES























































BU RESİMLER,,,ALINTIDIR.Dunya yaşam uygarlıkları
Facebook sayfası

Tatlı Patates Çiğken Kırmızı veya Taba renginde olmaktadır.


İNTERNETTE ÇOK BİLGİ BULAMASAMDA BULDUKÇADA TÜKETMESİNİ SEVDİĞİM,
YEMESİNE DOYAMADIĞIM TATLI PATATES HATAY'DA BULUNUPTA SATILDIĞINDAN BEN BİLİYORUM VE TEDARİK ETMEKTEYİM.

TATLI PATATES İLE İLGİLİ EMİN OLAMADIĞIM BAZI BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM,RESİMLERİDE BEN HAŞLAYIP TÜKETMEKTEYKEN ÇEKTİM.

BEĞENİNİZE SUNARAK BİLGİ SAHİBİ OLMANIZI İSTEDİM.


Haşlanmış Görünümü

ALINTI YAPTIĞIM SİTEDEN GOOGLE OTOMATİK İNG-TÜRKÇE ÇEVİRİSİNDEN YARARLANARAK SİZE SUNUYORUM.
***************************************************************************************
Tatlı patates ya da bilimsel adı Ipomoea Batatas ile Yam yumrulu bitki. Bitki, kalp şekilli ya da loblu yaprakları ile Sarmaşık . Yumrular, mor ya da sarı veya beyaz soluk kırmızı renk çeşitliliği, toprak tipi, iklim ve bağlı olarak değişir mineraller .



Beyaz veya sarı tip daha sulu eti kırmızı çeşitli kuru ve sert eti vardır. Kırmızı çeşitli kaynar üzerinde daha belirgin hale karakteristik bir aromaya sahiptir. Tatlı patates eti rengi daha kırmızımsı veya turuncu, güçlü bir aroma. Belki de bu renk yoğunluğu da artar beta karoten nedeniyle varlığı.

Tatlı patates faydaları inceleyelim.





Bağışıklığı: C vitamini ve B-kompleks, demir ve fosfor bulunan , önemli bir anti oksidan olan beta karoten açısından çok zengin olan, tatlı patates, mükemmel bağışıklık güçlendiriciler.
Iltihaplanma, ortak gibi patates , tatlı patates , ortak bir patates aileye ait olmamakla birlikte, anti-inflamatuar özellikleri vardır. Bu beta-karoten, C vitamini ve varlığı nedeniyle magnezyum . Iç ve dış iltihapları tedavisinde eşit derecede etkilidir .
Astım: tatlı patates burun tıkanıklığı tedavisinde etkili olduğunu, bronşlar ve akciğerler, ve dolayısıyla kabartma veren astım . Bunun tipik bir aroması bu yardımcı olur .
Bronşit: C vitamini, demir ve diğer besin konsantrasyonu kür yardımcı bronşit . Tatlı patates, gövde (tatlılık ve diğer besinler nedeniyle olabilir) ısınma yeteneğine sahip olduğuna inanılmaktadır . Bu özellik aynı zamanda ayrı özellik tıkanıklığı hafifletmek için, bronşite faydalı .
Artrit: Beta-karoten, magnezyum, çinko ve vitamin B kompleks, diğerlerinin yanı sıra, tatlı patates artrit tedavisi için bir yardım eli yapmak . Su tatlı patates haşlanır, eklemler üzerinde çok artrit ağrı kolaylaştırmak için harici olarak uygulanabilir.
Sindirim: Fiber tatlı patates içerik ortak patates daha yüksek ve çok iyi tadı. Tatlı patates bulunan magnezyum gibi mineraller ile bu iki faktör birleştirildiğinde, sindirim için mükemmel bir kolaylaştırıcı hale getirir. Onlar çoğunlukla nişasta içerdiğinden, tatlı patates çok sindirimi kolaydır . Onlar da mide ve bağırsakları rahatlatıcı.
Kanser: Beta-karoten, şampiyon anti oksidan ve anti kanserojen, tatlı patates ve vitamin-C, kabuğu rengi sorumlu pigmentler birçok çeşit tedavi için çok yararlı olduğu kanser esas olarak, kolon, bağırsak, secde , böbrekler ve diğer iç organları.
Su Dengesi: tatlı patates lif veya kaba yem mevcut su tutmaya yardımcı olur . Bu vücudun su dengesini korur.
: Tatlı patates mide ülseri , mide ve bağırsaklar üzerinde yatıştırıcı etkiye sahiptir . (B-kompleks ve C) vitaminleri, beta karoten, potasyum ve kalsiyum , mide ülseri tedavisinde çok etkilidir . Ayrıca, tatlı patates kaba, böylece ülserlerin şansını azaltmak, kabızlık ve ortaya çıkan asit oluşumunu engeller . Tatlı patates, iltihap önleyici ve yatıştırıcı özellikleri de ülserlerin ağrı ve iltihabı azaltır .
Diyabet: Sanılanın aksine, tatlı patates, şeker hastaları için yararlıdır . Şaşırtıcı bir şekilde, uygun şekilde insülin salgılanması ve fonksiyonu yardımcı olarak kan şekeri kolu düzenlenmesinde çok etkili. Tabii ki, şeker hastaları ayrım gözetmeksizin onlara yemek anlamına gelmez. Bu fikir onların yerini alabilir pilav , tatlı patates ya da karbonhidrat alımı.
Kilo: Bu kolayca anlaşılabilir. Tatlı patates, tatlı, hem de sağlıklı vitaminler, mineraller ve bazı proteinlerin, karmaşık nişasta çok iyi miktarda içerir. Ayrıca, sindirimi çok kolay. Böylece çok fazla enerji sağlar ve mükemmel toplu inşaatçılar. Aşağılık kompleksi nedeniyle kemikleri olanlara gözle görülür bir şekilde onların deri dışına taşıyorsa, herhangi bir risk diyet takviyeleri bina sentetik toplu en çalıştırmak herhangi bir yan etkisi kalmadan bu haber hoş geldiniz.
Diğer Faydaları: Onlar gibi bağımlılık bırakma etkili olan sigara içme ve bazı uyuşturucu almak. Sertleştirme karşı duvarları korumak Onlar atar ve toplardamarların sağlığı için iyidir. Beta karoten, yüksek konsantrasyon (vitamin A alternatif) ve fosfor, göz ve kalp sağlığı için mükemmel.
Yani! Yum! Yum! Yam! Sanırım.

Bu makale Aparup Mukherjee ile katkıda oldu.

Kaynak:http://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-sweet-potatoes.html

Bu bölümden sonrası, 
Kisecik'te Tatlı Keme (Patates) Hasadı..

[#hatay](https://www.facebook.com/hashtag/hatay?__eep__=6&__cft__[0]=AZVUen5eMUgQBpTV8Wza-ouJPE2HhEwJ41YT5MAFGnJGf6WdL3XF8rMK9fK8sIbpF_OmqddehGpTUEruvBgeJkbMnmRTdREjehs7LIJ1ZMtqMZ9tt6UpwO5F_R5GqQN0Z290vK_a--7vYDHl0-44Uyb3pZvlfr9eHLgx_sFkiY5LoVbttWyyedYkuZ-eHSa_bLo&__tn__=*NK-R) [#antakya](https://www.facebook.com/hashtag/antakya?__eep__=6&__cft__[0]=AZVUen5eMUgQBpTV8Wza-ouJPE2HhEwJ41YT5MAFGnJGf6WdL3XF8rMK9fK8sIbpF_OmqddehGpTUEruvBgeJkbMnmRTdREjehs7LIJ1ZMtqMZ9tt6UpwO5F_R5GqQN0Z290vK_a--7vYDHl0-44Uyb3pZvlfr9eHLgx_sFkiY5LoVbttWyyedYkuZ-eHSa_bLo&__tn__=*NK-R)

📸@yusf_drmkl

Enheduanna Agade sayfasından alıntıdır.. TEŞEKKÜRLER 

***BU SAYFA BUGÜN 23 EKİM 2023 GÜNCELLENDİ ***

https://ayhanmansuroglu.blogspot.com/search/label/YARI%C5%9EMA%20G%C3%96RSELLER%C4%B0?m=1

8.9 ve 10.MUTFAK GÜNLERİ RESİMLER VE DİPNOT

  Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Sn.Yalçın MANAV 'dan Ödüllerimi alırken. Sevgili  Ziyaretçi; BU BAŞARILAR SADECE ...